Annons

Gulldén om Japan: "Nu det verkligen börjar"

Efter en överkörning av Kina (32–19) har Sverige två raka segrar i handbolls-VM.
Nu väntar obesegrade värdnationen Japan – en nyckelmatch för att få med sig poäng till mellanrundan.
Handboll • Publicerad 2 december 2019
Sverige tog andra raka VM-segern mot Kina.
Sverige tog andra raka VM-segern mot Kina.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en trög start mot Kina rullade den svenska lagmaskinen i gång i andra VM-matchen i Japan. I paus var ledningen nio bollar stor – till slut rann Sverige iväg till en 32–19-seger.

– En dag på jobbet, kan man väl säga, säger mittnian Isabelle "Bella" Gulldén.

Annons

Efter premiärsegern mot Kongo-Kinshasa (26–16) står Sverige på maximala fyra poäng i grupp D. Det gör även favoriten Ryssland och värdnationen Japan, som Blågult möter redan på tisdagen i Park Dome i Kumamoto.

"Ett lag vi ska slå"

– Nu blir det tuffare. Jag tycker att de (Japan) har gjort det bra. Det är kanske fortfarande ett lag vi ska slå om vi spelar bra, men det är ändå ett tufft motstånd, säger Gulldén.

De tre främsta i gruppen – som även består av Argentina – avancerar vidare till mellanrundan. Dit tas poäng med från inbördes möten och det mesta talar för att det blir rådande topptrio i grupp D som får spela nästa fas i turneringen.

– Vi vill gå med så bra poäng som möjligt härifrån. Det kommer verkligen steppas upp nu, säger Gulldén.

TT: Vad krävs spelmässigt mot Japan?

– Det krävs för det första bra försvar och att vi hjälper varandra. De spelar oerhört snabbt och är bra på att släppa boll. Anfallsmässigt kommer vi att behöva ha tålamod och släppa bollen även där. Det gäller att vara redo. Det är ett bra lag och det gäller att vi spelar på max.

Mot Kina kunde förbundskaptenen Henrik Signell gå runt på sitt manskap och 13 av 14 utespelare gjorde mål. I målet fick mästerskapsdebutanten Martina Thörn göra sina första VM-minuter när hon bytte av Filippa Idéhn efter paus.

– Det är många som gör det bra. Nu får man ju spetsa till det delvis (mot Japan). Vilka det blir man gör det med har vi inte riktigt bestämt oss för, säger Signell.

Mött Japan med klubblaget

Det japanska landslaget har varit samlat i sammanlagt 140 dagar under hösten och har i omgångar varit över på längre turnéer i Europa. Då har Japan bland annat mött Nathalie Hagmans danska klubblag Odense.

– Det är en väldigt viktig match. Vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt till nästa grupp och då är de här poängen mot Japan viktiga. För jag tror att det är vi, Japan och Ryssland som går vidare, säger högersexan Hagman.

Annons

Hon tycker att det är svårt att värdera var Sverige står spelmässigt efter två raka storsegrar.

– Vi har haft två väldigt enkla matcher. Japan blir ett helt annat motstånd. Då sätts vi lite mer på prov, säger Nathalie Hagman.

Efter Japan väntar Argentina på torsdag innan det första gruppspelet avslutas mot Ryssland på fredag.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons