Annons

Sverige köper uniformer med tre andra länder

Sverige, Finland, Norge och Danmark har beslutat att köpa nya uniformer av samma leverantör till sina respektive försvarsmakter.
Det ska bli billigare, ge fördelar med underhållet och bättre uniformer – som dessutom passar både män och kvinnor lika bra.
Försvaret • Publicerad 11 november 2019
Några av de olika uniformsmodeller som soldaterna testar under perioden. När beslutet är fattat ska den utvalda modellen modifieras med respektive lands kamouflagemönster.
Några av de olika uniformsmodeller som soldaterna testar under perioden. När beslutet är fattat ska den utvalda modellen modifieras med respektive lands kamouflagemönster.Foto: Finska försvarsmakten/TT

– Man får ett helt system som passar bättre ihop från början för olika klimatzoner och aktiviteter än dagens uniformer. En viktig aspekt är också att det är utformat för att passa både män och kvinnor, säger Maria Nilsson, projektledare på Försvarets materielverk (FMV).

Utvärderingarna för att ta fram nya uniformer började 2017. En handfull möjliga leverantörer har nu vaskats fram, vars produkter ska testas på sex orter från norr till söder i Sverige mellan december och maj nästa år.

Annons

– Vi vill täcka in alla klimat och alla olika typer av verksamheter inom Försvarsmakten, säger Maria Nilsson.

I slutet av 2020 ska en slutlig vinnare utses, kontraktet ska sedan skrivas under i början av 2021 och två år senare ska Sverige få de första leveranserna.

Dagens svenska uniform, modell 90, är ungefär 30 år gammal och börjar bli föråldrad.

Olika kamouflagemönster

TT: Handlar det också om att materialen har utvecklats med tiden?

– Ja, precis så är det, svarar Nilsson.

Nu har Sverige, Finland, Norge och Danmark enats om en gemensam upphandling, av samma leverantör och med samma tidtabell. Det enda som kommer att skilja de fyra ländernas uniformer åt är kamouflagemönstret.

– Vi har kravställt ett system som ska täcka in både nordiskt klimat, europeiskt klimat, öken och djungel eftersom vi har verksamhet även utomlands, säger Nilsson.

Även testverksamheten blir gemensam, säger hon, och ländernas gemensamma kompetens ökar.

Danmark har mildare klimat än de övriga tre, vilket enligt Nilsson gör att Sverige, Norge och Finland i större utsträckning köper in extra utrustning som ska klara temperaturer på under 19 minusgrader.

Billigare och bättre

Avtalet ska löpa på sju år och beräknas kosta totalt uppemot 400 miljoner euro (drygt 4,2 miljarder kronor). Om Sverige skulle göra en egen upphandling skulle summan vara ungefär en fjärdel så stor, säger Nilsson.

Annons

TT: Och det blir billigare om volymerna är större?

– Ja, det är självklart. Men vi vinner också logistiskt, eftersom vi också har ett gemensamt underhåll under hela kontraktstiden och har samma uppsättningar och design på uniformerna – utom på kamouflaget då, svarar hon.

Nilsson pekar också på att de större volymerna ger andra fördelar. Det lockar till sig de mest kompetenta leverantörer – och får dem att samarbeta med de mest kompetenta underleverantörer.

– Vi får de bästa sammansättningarna av leverantörer.

Mer tidsenliga

Det som ska köpas är alla typer av plagg som en soldat behöver bära under militär verksamhet.

De nya uniformerna ska alltså bli mer funktionella och mer ändamåls- och tidsenliga eftersom de utformas för att passa både kvinnor och män.

– Det som framför allt särskiljer är förstås underkläder, säger Nilsson.

Hon tillägger att just likvärdigheten mellan män och kvinnor är ett av de viktigaste kraven för den svenska Försvarsmakten.

– Vi vill ju ha in fler kvinnor i försvaret.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons