Annons

Svenskt OS-hopp: "Känns lite surrealistiskt"

VM-bronsmedaljören i gång Perseus Karlström tror inte att OS kan hållas som planerat. Och han undrar varför Internationella olympiska kommittén håller fast vid drömmen.
Olympiskt • Publicerad 19 mars 2020
Perseus Karlström. Arkivbild.
Perseus Karlström. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den 29-årige gångaren har som så många andra sommar-OS i Tokyo som stort mål den här säsongen. Men med tanke på coronavirusets påverkan på världen ser han det som osannolikt att spelen ska kunna dra i gång den 24 juli.

Han är därför förvånad över att IOK de senaste dagarna meddelat att man håller fast vid OS-planerna.

Annons

– Det känns lite surrealistiskt. Det känns inte troligt att OS kommer att bli av när det är tänkt att bli av, säger Perseus Karlström.

Även om man får kontroll på viruset i Asien och Europa i tid till OS finns det andra världsdelar där utbrotten precis har börjat, säger han.

– De (IOK) lever lite i sin egen värld. Det (viruset) har börjat spridas rejält nu i Europa, så det kommer ta åtminstone två månader av hårda åtgärder innan det blir någon förbättring om vi har samma utveckling som i Kina, säger Karlström.

– I Afrika och Sydamerika har man visserligen vidtagit ganska många åtgärder, men om det börjar spridas där ligger de kanske en månad efter, och så får man lägga på två månader på det. Hur ska folk kunna komma till Japan? De i Japan lär ju säga att man måste sitta i karantän i två veckor så det känns väldigt orealistiskt. Ska inte Sydamerika och Afrika kunna delta?

Följer hälsofrågorna

Andra idrottare har också riktat kritik. Regerande olympiska mästaren i stavhopp, grekiskan Ekaterina Stefanidi, sade häromdagen att IOK riskerar idrottarnas hälsa eftersom man skickar signaler att man ska fortsätta träna mot OS, trots coronavirusets allt större spridning.

Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo säger att man visst tänker på idrottarnas hälsa.

– Att ha fullt fokus på att fortfarande genomföra spelen är en förutsättning för att de ska kunna bli av. Men parallellt med det följer vi också hälsofrågorna extremt noga, säger Reinebo.

– Men det finns inget belagt att man riskerar sin hälsa om man tränar när man är frisk. Man får ha respekt för att den oron finns, men i sak så är det inte sant.

"De vill inte säga det"

Att olika länder har olika utmaningar måste dock respekteras, säger han.

– Några länder har en värre situation än vi har i Sverige i dag. Det finns länder där alla idrottsanläggningar är stängda, så är det ju inte hos oss ännu i alla fall. Och i Spanien är det utegångsförbud, där kan man inte ens träna utomhus. Men om det går åt fel håll så skulle vi kunna vara i det läget om två–tre veckor medan de länderna har tagit sig ur sitt.

Annons

Perseus Karlström tycker att IOK åtminstone borde vara tydligare med att OS faktiskt riskerar att skjutas upp.

– Det känns som att de borde säga ”om det fortsätter som i dagsläget så skjuter vi upp det”. Det borde de säga. De har säkert, till 100 procent, den planen redan, men de vill inte säga det, säger Karlström.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons