Annons

Svenska musiktriumfer jubilerar

Det är på dagen 45 år sedan den svenska popexporten på allvar gav eko i omvärlden. Den 6 april 1974 fick Björn Skifs och Blåblus – eller Blue Swede – den första svenska Billboardettan med "Hooked on a feeling".
Samtidigt vann Abba Eurovisionsfinalen med "Waterloo".
Musik • Publicerad 6 april 2019
Abba skrev historia när gruppen svarade för Sveriges första seger i Eurovision Song Contest med låten "Waterloo" den 6 april 1974. Arkivbild.
Abba skrev historia när gruppen svarade för Sveriges första seger i Eurovision Song Contest med låten "Waterloo" den 6 april 1974. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg/TT

Berättelsen om hur "Hooked on a feeling" skulle komma att bli en milstolpe i den svenska pophistorien börjar 1971, när producenten Bengt Palmers besöker London och ser musikprogrammet "Top of the pops" på BBC. Där uppträder artisten Jonathan King med en cover på BJ Thomas låt "Hooked on a feeling".

– Jag blev så förtrollad att jag gick en skivaffär på Oxford Street och köpte singeln dagen därpå, säger Palmers till .

Etta i Sverige

Annons

Låten hamnade sedermera i liverepertoaren hos Blåblus, som Palmers jobbade med, och spelades även in på en singel som skulle komma att toppa den svenska singellistan. Övertygad om att "Hooked on a feeling" hade internationell hitpotential hörde Palmers av sig till amerikanska skivbolag.

Men framgången dröjde.

– En obekräftad historia om hur låten blev etta är att "Hooked on a feeling" var en av få skivor som var oskadda efter en brand på en radiostation i Hartford, Connecticut. Den ska ha spelats jättemycket efter det och spridit sig till andra stationer, säger Anders Berglund, som gick med i Blåblus inför USA-lanseringen, till Billboard.

"Ooga-chagga"-introt som kännetecknar "Hooked on a feeling" finns inte med i BJ Thomas originalversion, utan tillskrivs Jonathan King (som insisterar på att det uttalas just "chagga" och inte "chaka").

– Jag kan inte spela några instrument, så jag sjöng in alla melodier till Johnny Arthey som skrev arrangemangen. Jag ville egentligen ha en reggaerytm spelad på gitarr, men tyckte att det lät roligare sjunget så vi behöll det så, säger King.

Två låtar

Samma dag som "Hooked on a feeling" tog sig upp på Billboardlistans förstaplats klev Abba av scenen i Eurovisionsfinalen i brittiska Brighton som den första svenska vinnaren i tävlingens historia. Men det hade kunnat sluta annorlunda.

– Vi valde mellan två låtar: "Hasta mañana" och "Waterloo". "Hasta mañana" var en mer typisk Eurovisionslåt men vi valde "Waterloo" eftersom den var roligare att sjunga, sade Abbas Björn Ulvaeus till Billboard 1994.

– Det hade lika gärna kunnat bli "Hasta mañana" och då hade Abba aldrig hänt, eftersom den aldrig hade vunnit.

Efter framgången med "Waterloo" blev Abba en av de framgångsrikaste musikgrupperna i världshistorien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons