Annons

Svenska fotbollförbundet får miljonböter

Fifa dömer Svenska fotbollförbundet (SvFF) till böter om ungefär en miljon kronor efter att det uppdagats att förbundet tillåtit registrering av 54 minderåriga spelare från 15 länder.
Fotboll • Publicerad 4 november 2019
Svenska Fotbollförbundet döms till miljonböter av Fifa. Arkivbild.
Svenska Fotbollförbundet döms till miljonböter av Fifa. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Norska idrottspolitik.no var först med att rapportera att fotbollsförbundet döms till böter, efter att sajten tagit del av Fifas nyligen offentliggjorda dom från den 25 juni.

Enligt reglerna ska spelare under 18 år ha bott i landet i minst fem år innan de kan registrerats för spel. Vill förbundet registrera en spelare som inte uppfyller det kravet ska förbundet söka ett särskilt tillstånd för spelaren hos Fifa. Syftet är att undvika att unga spelare råkar illa ut utomlands, exempelvis genom trafficking eller kontrakt med dåliga villkor.

Annons

Fifa konstaterar nu 54 fall där det svenska förbundet tillåtit registrering av minderåriga spelare som inte bott i Sverige tillräckligt lång tid.

Enligt domen försvarar SvFF registreringarna bland annat med att de berörda spelarna enbart deltagit i fotbollspel på amatörnivå.

Ännu ett argument från förbundets håll är att processen tar för lång tid. Detta innebär enligt SvFF att många skolelever som kommer till Sverige för ett utbytesår inte hinner spela fotboll innan de åker hem igen om de tvingas att invänta ett tillstånd från Fifa.

Fifas skriver i domen att det inte går att säkerställa en kontrollerad och trygg miljö för unga spelare om förbunden undviker de administrativa processerna, hur goda intentionerna än är.

TT har sökt SvFF för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons