Annons

Svenska bostadsköp i Spanien minskar stort

Ekonomi • Publicerad 12 februari 2020
Torrevieja är en populär ort för svenska bostadsköpare. Men i fjol svalnade intresset för husköp i Spanien. Arkivbild
Torrevieja är en populär ort för svenska bostadsköpare. Men i fjol svalnade intresset för husköp i Spanien. ArkivbildFoto: Mats Schagerström/TT

Spanien lockar allt färre svenska bostadsköpare. Från 2018 till 2019 föll antalet transaktioner med 25,7 procent till den lägsta helårssiffran – 2 806 bostäder – sedan 2015, enligt statistik från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret.

Det viktigaste skälet till minskningen är kronförsvagningen, enligt Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors Utland.

Annons

Priserna på bostäder i Spanien ökade med 8,6 procent under 2019, visar Registradores siffror. I en ny prognos spår Moody’s att de spanska bostadspriserna kommer att stiga med 5,5 procent i år.

Det fjärde kvartalet 2019 registrerades 117 387 bostadstransaktioner, en minskning med 2,4 procent jämfört med samma period i fjol. Den största gruppen utländska köpare var britter med 14,2 procent. Svenskarna kom med sina 4,7 procent på åttonde plats på utlänningslistan (över köp det fjärde kvartalet), enligt Registradores.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons