Annons

Avstängde löparen "bestört och förtvivlad"

Bara några dagar efter att brottaren Jenny Fransson stängts av skakas svensk idrott av ännu ett dopningsfall.
Den svenske EM-guldmedaljören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för dopning och stängs av tills vidare.
Friidrott • Publicerad 7 februari 2020
Robel Fsiha. Arkivbild.
Robel Fsiha. Arkivbild.Foto: Pedro Rocha

Enligt Svenska friidrottsförbundet visar dopningsprovet på spår av en otillåten substans och ärendet kommer att utredas vidare. Under tiden stoppas Fsiha från att tävla på obestämd framtid.

– Det är ett urinprov taget den 25 november 2019 i Addis Abeba som därefter också har transporterats till ett Wada-certifierat laboratorium i Lausanne för analys, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Annons

23-årige Fsiha, som bor i Gävle men tävlar för Stockholmsklubben Spårvägen, vann terräng-EM i Lissabon i december – Sveriges första guld någonsin på herrsidan i terräng-EM.

Spårvägen har varit i kontakt med Fsiha och beskriver honom som bestört och förtvivlad.

– Han ställer sig just nu oförstående till det som har hänt, säger David Fridell från Fsihas klubb Spårvägen.

– Han är kvar i Etiopien. Det var planerat att han skulle vara där till slutet av mars.

Dopad under EM

Tanken var att löparen skulle ligga på träningsläger där till slutet av mars.

– Men vi jobbar tillsammans med hans familj för att han ska komma hem tidigare, säger Fridell.

Dopningstestet skedde innan Fsiha tog sitt överraskande EM-guld i december. Vilket därmed skulle innebära att han var dopad redan innan han tog sin titel.

– Om det här nu blir ett fall är vi helt medvetna om att det här guldet kommer att diskvalificeras, men det var ingen information vi hade när loppet gick. Då fanns det inga indikationer på något annat än att allt var okej, säger Stefan Olsson.

Beskedet kom till förbundet under torsdagen.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

Annons

Vad det rör sig om för otillåten substans vill Riksidrottsförbundets dopningskommission däremot inte avslöja, i stället hänvisar man till sekretess.

Sekretess

– Vi kan inte berätta någonting, det råder förundersökningssekretess. Och den enda som kan lyfta den är utövaren, den som är misstänkt, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission, till TT.

– I dagsläget kan vi inte ge någon information om vilken substans det rör sig om och dom är inte beslutad än, säger Johan Storåkers.

Robel Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett B-prov analyserat.

Fsiha kom till Sverige från Eritrea och beviljades svenskt medborgarskap i slutet av 2018. Han debuterade kort därefter i terräng-EM, men slutade då på 40:e plats.

– Stämmer allt så är det tragiskt. Det skadar svensk löpning väldigt mycket, det gör det helt klart. Jävligt tråkigt, säger landslagslöparen Mikael Ekvall, som sprang med Robel Fsiha på terräng-EM, till Aftonbladet.

"Något måste göras"

– Förbundet har helt klart något att ta tag i. Först Adil Bouafif och Abeba Aregawi, och sedan Robel. Något måste göras, säger han.

Dopningsbeskedet kommer bara ett par dagar efter att nyheten att Jenny Fransson, brottare uttagen till sommarens OS-trupp i Tokyo, lämnat ett positivt dopningstest.

I Franssons fall rörde det enligt Sveriges olympiska kommitté (SOK) sig om otillåtna anabola steroiden metyltestosteron. Jenny Fransson ströks helt från brottnings-EM i Rom nästa vecka, men nekar till att ha tagit substansen.

Mikael Forsell/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons