Annons

Svensk förundersökning mot Ericsson

En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Riksenheten mot korruption uppger att man även bistått amerikanska myndigheter.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.
En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.Foto: HENRIK SÄLL/TT

Uppgifterna bekräftas i ett mejl till tidningen Dagens industri:

"Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption".

Annons

Det var i förra veckan som uppgörelsen mellan Ericsson och amerikanska myndigheter meddelades. I och med att det svenska bolaget erkände korruptionsbrott ska man också betala 10,1 miljarder kronor i böter.

När förundersökningen inleddes är enligt Dagens industri oklart men det ska ha varit under 2019.

En liknande situation hamnade Telia i gällande sina affärer i Uzbekistan. Tre chefer i bolaget åtalades, bland annat vd:n Lars Nyberg men i februari friades trion av Stockholms tingsrätt.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons