Annons

Svensk arbetsgrupp mot mördarrobotar

Politik • Publicerad 3 november 2019
Robotar med rätt att döda, i filmen Terminator – ett framtidsscenario som Isabella Lövin (MP) och Ann Linde (S) vill undvika.
Robotar med rätt att döda, i filmen Terminator – ett framtidsscenario som Isabella Lövin (MP) och Ann Linde (S) vill undvika.Foto: Claudio Bresciani / TT

Flera länder utvecklar olika former av maskiner som med artificiell intelligens ska kunna ta egna beslut om att döda människor i konflikter. Det måste stoppas, skriver utrikesminister Ann Linde (S) och klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) i en debattartikel i Sydsvenskan. Därför har de tagit initiativ till att regeringen inrättar en arbetsgrupp som ska studera frågan, under ledning av Utrikespolitiska institutets direktör Christer Ahlström. Samtidigt deltar Sverige i ett FN-arbete som studerar frågan ur ett folkrättsperspektiv.

"Det är lätt att se de moraliska och etiska utmaningar vi alla skulle stå inför om maskiner och inte människor får ta besluten om att avfyra ett dödligt vapen eller ej.[…] Sverige ska ta en ledande roll i arbetet för att finna sätt att effektivt påverka utvecklingen. I det arbetet är det viktigt att forskning om vad autonoma vapen innebär också förstärks av politiska insatser för att uppnå framsteg", skriver de i debattartikeln.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons