Annons

Svajig hissning av EU-flaggor

EU-valet närmar sig. Men kunskaperna om unionens flagga svajar – och är inte i topp. Hur flaggan ibland har hissats har dissats av flaggentusiaster.
EU • Publicerad 10 maj 2019
Inte helt lätt att hissa EU-flaggan. Här ett upp- och nedvänt exempel från Grekland. Arkivbild.
Inte helt lätt att hissa EU-flaggan. Här ett upp- och nedvänt exempel från Grekland. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris

Om runt två veckor är det dags för Europa att välja vilka politiker som ska representera deras land i EU.

Uppmärksamma betraktare har dock sett att unionens flagga då och då hamnar upp och ned.

Annons

– Vi har sett att det hänt på offentliga platser, säger Helena Pettersson, ägare till Engelbrektsons flaggfabrik, till TT.

– Vi som har vana flaggögon ser det väldigt fort.

"Ska stå på benen"

EU-flaggan har små gula stjärnor i en ring mot en blå bakgrund. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk.

– Man kan tänka att stjärnan ska stå på sina fötter med huvudet uppåt, säger Helena Pettersson.

EU-flaggan är en samlingsflagga för flera länder och har inte samma hårda krav kring hur den ska hanteras som nationsflaggor, säger Helena Pettersson.

– Just när det gäller EU är det ingen egentlig fara, men det ser inte professionellt ut. Det är inte som Storbritannien där en upp- och nedvänd har större konsekvenser – då betyder det att det är krig.

Felvända vimplar

Inte bara EU-flaggan hissas tokigt. Den blågula svenska vimpeln hamnar också ibland felaktigt med den gula sidan upp i stället för den blå.

– Där begås felen mestadels på den privata sidan, men det händer även på den offentliga sidan.

Helena Pettersson, som tog över flaggverksamheten efter sin far och farbror och "är född i tygrullen", vill gärna se att EU-flaggan hissas mer – så länge den hissas på rätt sätt.

– Vi är ju med i EU och många länder representeras i en och samma flagga Det är ett sätt att välkomna många människor. Hissar man den har man gjort en gest för många, säger Helena Pettersson.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons