Annons

Svagare marknad sänkte Byggmax

Byggvarukedjan Byggmax redovisade ett svagare resultat än väntat för det andra kvartalet, vilket fick aktien att rasa. En svagare marknad lyfts fram som en bidragande orsak.
Men i sommar räknar bolaget med att svenskarnas byggprojekt bidrar till positivare siffror.
Ekonomi • Publicerad 15 juli 2019
Byggvarukedjan Byggmax redovisade ett svagare resultat än väntat. Men i sommar räknar man med att många svenskar är byggsugna. Arkivbild.
Byggvarukedjan Byggmax redovisade ett svagare resultat än väntat. Men i sommar räknar man med att många svenskar är byggsugna. Arkivbild.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Byggmax redovisade ett resultat på 123 miljoner kronor för andra kvartalet, vilket kan jämföras med 127 miljoner för motsvarande period 2018. Beskedet fick aktien att rasa med 13 procent.

Enligt vd Mattias Ankarberg präglades andra kvartalet av en mindre köpsugen marknad.

Annons

– Vi upplever att kunderna håller lite mer i pengarna jämfört med tidigare. Vi tar mycket marknadsandelar, men utvecklingen på marknaden påverkar resultatet negativt, säger han.

Svenska hushåll är inte lika sugna på att renovera som tidigare, och färre planerar att använda rotavdrag för att renovera i år. Det är några av de bakomliggande faktorerna, enligt Mattias Ankarberg.

Positiva tecken

Men bortsett från den svagare marknaden finns det en del positiva tecken. Förra sommarens extremvärme dämpade konsumenternas efterfrågan, vilket sänkte Byggmax resultat rejält.

– Förra årets sommar var svag, i år är det mer normala förutsättningar och vi förväntar oss en mer optimistisk sommar.

Värmen gjorde nog också att många inte fick sina projekt gjorda och har en del projekt att färdigställa i sommar, vilket bör båda gott, hoppas Mattias Ankarberg.

Är optimistiska

Förra året upplevde också Byggmax negativa effekter att råmaterialpriserna på trä ökade kraftigt.

– Nu har den effekten försvunnit. Vi ser en bättre bruttomarginal och råmaterialpriserna på trä ser ut att sjunka framåt.

Dessutom verkar den svenska bostadsmarknaden ta fart, och fler hustransaktioner bör innebära ett större renoveringsbehov, enligt Mattias Ankarberg.

– Vi har en bättre bruttomarginal och bra kostnadskontroll, nya butiker går väldigt bra och vårt dotterbolag Skånska byggvaror ökar lönsamheten för fjärde kvartalet i rad. Vi är optimistiska inför kommande kvartal. säger Mattias Ankarberg.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons