Annons

Svag norsk krona – men varför?

Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Varför tappar norska kronan i värde? Det hoppas forskare kunna svara på. Arkivbild.
Varför tappar norska kronan i värde? Det hoppas forskare kunna svara på. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Sedan 2016 har norska kronan tappat kraftigt i värde. Men varför är mer oklart och därför ska forskare vid SSB, den norska motsvarigheten av Statistiska centralbyrån, granska fallet.

Några hypoteser finns i varje fall, som ska testas.

Annons

– Osäkerheten kring hur världsekonomin ska utveckla sig kan påverka investeringar. När osäkerheten är stor ser man ofta en flykt från otrygga till trygga hamnar, säger forskaren Roger Hammersland vid SSB till Dagens Næringsliv.

I det perspektivet kan lilla Norge ses som osäker. En annan hypotes är att en förväntad grön omställning kan drabba oljebaserade ekonomier.

– Valutamarknaden är väldigt framåtblickande, så även om nedtrappningen av olja ligger långt fram i tiden, så kan detta vara något som investerarna har börjat ta in redan nu, säger Hammersland till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons