1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svag krona lockar shoppingturister

Shoppingturismen växer mer än detaljhandeln i stort. Förra året landade handelns intäkter från shoppande turister på 100 miljarder kronor, en ökning med fem miljarder jämfört med året innan, visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Handel.
Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är en av turismens paradgata i Stockholm – Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172 400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35 500 arbetstillfällen. Med rapporten vill branschorganisationen sända en signal till sina medlemmar om vikten av att ta tillvara på alla besökare och att ta chansen att välkomna dem.

– För att på bästa sätt välkomna utländska turister behöver vi se till att personalen ha goda språkkunskaper och att betalterminalerna kan acceptera utländska kort, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Framför allt är det viktigt med ett bra bemötande och att påbörja en relation, menar Mats Hedenström.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Om det fysiska besöket är bra kan det förhoppningsvis leda till en fortsatt e-handelsrelation när besökaren har vänt hemåt, oavsett om det är Luleå eller London.

Gränshandeln ökar

Shoppingturismen växer mer än detaljhandeln i stort. Sedan millennieskiftet har shoppingturismen ökat med 66 miljarder kronor, vilket är 6 gånger mer än den svenska e-handelskonsumtionen från utlandet under förra året.

Bland shoppingturisterna finns både Sverigebesökare som rest hit i syfte att handla och turister som passar på att shoppa när de är här. Turisterna stod för 13 procent av detaljhandelns totala omsättning under förra året. De utländska besökarnas betydelse för den fysiska butikshandeln väntas bli allt viktigare och fortsätta öka under de närmaste tio åren, enligt Svensk Handels prognoser.

Särskilt viktig är handeln i gränskommunerna Strömstad, Eda, Haparanda, Årjäng, Åre och Tanum, enligt Svensk Handel. Merförsäljningen ökade i samtliga kommuner, och uppgick totalt till 14,6 miljarder kronor under året.

– Gränshandeln är positiv då det gynnar mindre tätbefolkade delar av landet som annars inte har lätt att konkurrera med resten av landet, säger Mats Hedenström.

Svag krona bidrar

Till viss del har gränskommunerna den svaga kronan att tacka.

– Vi har en fortsatt växande gränshandel mot Norge, och vi kan konstatera att framtiden för gränshandeln ser ljus ut. Det har inte bara med den svaga kronan att göra, utan även en del politiska beslut om skatter och avgifter som gynnar handeln, säger Mats Hedenström.

Valutaeffekterna har också bidragit till att gränshandeln mot Finland och Danmark ökar.

– Vi har sett en starkare gränshandel i våra norra delar av landet från Norge och Finland på ett sätt som vi inte har sett tidigare, i exempelvis Haparanda och Åre.

I grunden är däremot ett stort problem att kronan är svag, då det innebär kostnader för den importberoende handeln.

– Det är inte tillräckligt för att väga upp de negativa effekterna, men den lilla positiva delen är att det blir billigare för turister att komma hit och handla, säger Mats Hedenström.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i