Annons

Superbussen som är Sveriges hemliga vapen

Teodor Peterson och Maja Dahlqvist öppnar dörren till Sveriges nyhet för säsongen – åkarbussen med extrem komfort.
Inredningen är så hemlig att ingen åkare från konkurrentländerna fått besöka den.
Skidor • Publicerad 7 februari 2020
Maja Dahlqvist och Teodor Peterson i den nya buss som är specialinredd för Svenska längdlanslaget.
Maja Dahlqvist och Teodor Peterson i den nya buss som är specialinredd för Svenska längdlanslaget.Foto: ULF PALM / TT
Maja Dahlqvist och Teodor Peterson uppskattar att kunna få massage och gå på toaletten i landslagets egen buss.
Maja Dahlqvist och Teodor Peterson uppskattar att kunna få massage och gå på toaletten i landslagets egen buss.Foto: ULF PALM / TT
Konkurrenterna sneglar avundsjukt på den buss som landslaget har ordnat till sina åkare för bästa komfort under världscuptävlingarna.
Konkurrenterna sneglar avundsjukt på den buss som landslaget har ordnat till sina åkare för bästa komfort under världscuptävlingarna.Foto: ULF PALM / TT

– Vi har verkligen växlat upp jämfört med i fjol, när det gäller möjligheter till återhämtning och uppladdning i samband med tävlingarna, säger Maja Dahlqvist.

Konkurrenterna som saknar den här möjligheten, ser bara en svensk buss.

Annons

Men på insidan finns sköna säten, sittgrupp, köksdel med pentry innehållande alla viktiga tillbehör, personliga förrådsutrymmen till alla i truppen, tork för skidskorna och en del där åkarna får massage till ljud av porlande vatten i högtalarna.

Spatofflor finns att tillgå om så önskas.

– Det här har blivit ett verkligt lyft. Flera av konkurrenterna har återhämtningsrum i vallabilarna, men de innehåller inte dessa faciliteter, säger Teodor Peterson:

Uppskattad toalett

Han pekar sedan på den mest uppskattade detaljen i bussen: Toaletten.

– Den är värdefull. Ofta behöver man gå på toaletten när det återstår 30 minuter till start. Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i. Den här toaletten är alltid ren, snygg och vi har inga köer, säger Teodor Peterson och får entusiastiskt medhåll av Maja Dahlqvist.

Sverige var först i skidvärlden med att introducera vallalastbilen. Nu är det svenskarna som gått ett steg länge med att skapa extra bra komfort för åkarna i samband med tävlingarna.

I fjol hade de tillgång till en husbil. Men för ett år sedan, i samband med tävlingarna i Falun presenterades idéerna på den åkarbuss som alltid transporteras tillsammans med vallabilen.

– Bussen är extra bra i samband med sprinttävlingarna. Tidigare var det trångt i husbilen. Nu får både killarna och tjejerna plats tillsammans mellan prologen och finalen. Här finns det mesta som vi behöver, säger Maja Dahlqvist.

Det är tydligen så trevligt i bussen att Calle Halfvarsson en gång beskrev att det kändes olustigt att lämna bussen för att börja värma upp inför aktuella loppet.

Effektiv massage

Förutom toaletten är massagebänken extremt uppskattad av åkarna.

Annons

– Tidigare fick vi gå till en container för att få massage och behandling. Då visste man inte när det var ledigt och det blev mycket spring fram och tillbaka, berättar Teodor Peterson, samtidigt som Maja Dahlqvist fortsätter:

– Nu är det bara att kliva upp på massagebänken när det är ledigt. Det blir så mycket effektivare.

Ett säte i ena hörnet är också Maja Dahlqvists favoritplats.

– Längst bak i bussen är väl alltid trevligt, säger hon och skrattar.

TT: Vad säger konkurrenterna om er uppladdningsbuss?

– De säger ingenting, men det kan väl vara ett tecken på att de är lite avundsjuka. De har i alla fall inte fått se vad som finns i bussen, säger Teodor Peterson och skrattar.

Under Svenska skidspelen i Falun står bussen precis vid skidspåren. Under nästa veckas Ski Tour 2020 mellan Östersund och Trondheim transporteras åkarna med tåg mellan tävlingsorterna, men på varje tävlingsplats står bussen på plats och uppladdningen kan börja.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons