Annons

"Superbakterier" i Londons tunnelbana

De frodas på dörrhandtag, ledstänger och knappar. En ny studie kartlägger förekomsten av multiresistenta "superbakterier" i Londons tunnelbana och på andra offentliga platser.
Storbritannien • Publicerad 2 augusti 2019
Multiresistenta bakterier har hittats i Londons tunnelbana. Arkivbild.
Multiresistenta bakterier har hittats i Londons tunnelbana. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Studien, som publiceras i tidskriften Scientific Reports, beskriver "oroande" nivåer av antibiotikaresistans hos stafylokocker som hittats i Londons tunnelbana samt på andra offentliga platser i den brittiska huvudstaden. Hermine Mkrtchyan, forskningsledare för studien och biomedicinsk specialist vid University of East London, kallar dem "superbakterier".

– Offentliga platser, som är en del av vårt dagliga liv, kan vara reservoarer för multiresistenta bakterier, säger hon.

Annons

Studiens underlag bestod av 600 stafylokockprover som samlats från tunnelbanesystemet samt från sjukhus och köpcentrum. De togs från exempelvis ledstänger, dörrhandtag, knapparna på uttagsautomater och andra ytor som många människor rör vid. Av de 600 proverna visade sig 281 vara multiresistenta.

Ett alarmerande resultat, anser forskarna, som menar att nivåerna utgör "ytterligare bevis för att infektionsbekämpande åtgärder, både på sjukhusen och på offentliga platser, misslyckas med att bekämpa spridningen av resistenta bakterier".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons