Annons

Succémålvakten om kampen: "Gjorde helt rätt"

Strejken är över – men kampen går vidare.
Damkronornas målvakt Lovisa Selander, 23, har gjort rekordsuccé i USA-ligan och fått starkt stöd där borta för konflikten med förbundet.
Ishockey • Publicerad 11 december 2019
Lovisa Selander i samspråk med förbundskaptenen Ylva Martinsen under träning.
Lovisa Selander i samspråk med förbundskaptenen Ylva Martinsen under träning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdagen begår Damkronorna säsongspremiär mot hemmanationen Tyskland i fyrnationsturneringen i Füssen.

En premiär som spelas nästan fyra månader senare än planerat.

Annons

Den uppmärksammade konflikten med förbundet kom ju emellan.

Lovisa Selander har tagit tjänstledigt från sitt jobb som ingenjör på ett läkemedelsföretag utanför Boston för att få spela med Damkronorna. Efter höstens strid får hon nu ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Jag har ingen koll på hur mycket vi får, om det är en generell summa för alla. Kanske borde man ha tagit reda på det, men det blev så hastigt med allt, säger Selander som spelar för ligaledaren Boston Pride i NWHL.

Flera konflikter

Strejk har blivit något av vardagsmat för världens ledande hockeystjärnor på damsidan för att få drägliga villkor. USA:s framgångsrika landslag, fem raka VM-guld och OS-guld 2018, gick i bräschen inför hemma-VM 2017 och vann, Damkronorna strejkade under hösten och USA:s och Kanadas spelare bojkottar spel i NWHL, den enda nordamerikanska ligan, för de dåliga ekonomiska villkoren.

Ska det behöva vara så?

Lovisa Selander ser två sidor av myntet. Dels ur ett ligaperspektiv, dels ur ett förbundsperspektiv.

– Det som är svårt är att klubbarna inte vill satsa pengar på något där man inte kan tjäna pengar. Det är just det som är felet i USA-ligan just nu. När det gäller Damkronorna tycker man att det skulle vara värt att satsa något från svensk ishockeys perspektiv. Jag tycker vi gjorde helt rätt, säger hon.

"Hur kul som helst"

Hon är tveksam till att hon någon gång kommer att kunna försörja sig på ishockeyn.

– Vi får se om några år, men jag vet att det börjar komma stora sponsorer till ligan både i USA och här i Sverige. Sedan tror jag kanske inte att det kommer att hända, men skulle det göra det så vore det hur kul som helst, säger hon.

Selander har fått en kanonstart på säsongen i NWHL, där fem lag är med, har vunnit samtliga sina nio matcher och har med den noteringen slagit ligans rookierekord. På de matcherna har hon en räddningsprocent på 94,6.

Annons

De transatlantiska stjärnorna nobbar NWHL den här säsongen då det inte går att livnära sig på spel där. För Selander är det tvärtom, helt perfekt. Hon tog i våras examen efter fyra år på Rensselaer Polytechnic Institute utanför New York och ville börja jobba direkt för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Det ställer hårda krav på henne. Hon jobbar heltid, 8-16 varje dag, och tränar sedan mellan 21 och 22 på kvällen.

TT: Du är inte rädd att gå in i väggen?

– Inte just nu, men man får ha koll. Det har varit ganska hektiskt sedan man var 13-14 år, då var det skola och hockey, sedan universitet och hockey och nu jobb och hockey. Jag tycker jobbet är jättekul, planen är att jobba vidare och satsa på hockeyn, säger Selander som spelade för SDE innan hon flyttade till USA.

Hon är taggad inför säsongsdebuten med landslaget där hon är tvåa bakom Luleås veteran Sara Grahn, 31. Hon var med i vårens VM-fiasko och hoppas få vara med och ta revansch i B-VM i Frankrike i april.

– Alla har verkligen energin att visa vad vi egentligen går för. Målet är att ta oss tillbaka till A-VM, alla tror på det och är villiga att ge det som krävs.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons