Annons

Stulna militärfordon tjuvkopplades inte

De två militärfordon som stals från militären i Enköping befann sig utanför regementets område när de försvann, och tjuvarna misstänks ha använt sig av nycklar som "fanns i närheten", rapporterar .
Brott • Publicerad 10 februari 2020
Den ena Galten hittades i Möklinta. Arkivbild.
Den ena Galten hittades i Möklinta. Arkivbild.Foto: Polisen
Det andra fordonet hittades på en gästparkering utanför ett äldreboende i Tillberga i Sala kommun. Arkivbild.
Det andra fordonet hittades på en gästparkering utanför ett äldreboende i Tillberga i Sala kommun. Arkivbild.Foto: Elinor Persson
Terrängbil 16, med smeknamnet Galten, är en fyrhjulsdriven terrängjeep med en kraftig sexcylindrig motor och automatlåda. Arkivbild.
Terrängbil 16, med smeknamnet Galten, är en fyrhjulsdriven terrängjeep med en kraftig sexcylindrig motor och automatlåda. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

De båda fordonen, med smeknamnet Galten, väger nästan sju ton styck och har använts i bland annat Mali för att transportera soldater.

Enligt Rickeborn var de parkerade i ett mobiliseringsförråd som brukade användas under kalla kriget, och blev inte tjuvkopplade. Man ska i stället ha startat fordonen med hjälp av nycklar som fanns i närheten.

Snabbåtkomst

Annons

– Exakt varifrån nycklarna har tagits det vet jag inte i nuläget, men de blev inte tjuvkopplade, säger Jonas Rickeborn till TT.

Syftet med nycklarnas placering ska vara att bilarna ska kunna köras iväg snabbt om det börjar brinna.

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger att fordonen befann sig på ett skyddsobjekt när de försvann, men vill i övrigt inte kommentera uppgifterna.

– Hur våra bevakningsåtgärder ser ut på våra skyddsobjekt är ingenting som vi går ut med. Det tror jag att alla och envar har ganskas god förståelse för, säger han till TT.

Ser över rutiner

Försvarsmakten undersöker nu hur stölden kunde ske, och har redan vidtagit en del åtgärder.

– Och vi kan komma att vidta ytterligare åtgärder med anledning av vad vi kommer fram till i arbetet, om man eventuellt behöver förändra vissa rutiner eller vad det kan vara, säger Jesper Tengroth.

Ingen misstänkt är gripen, men båda Galtarna har återfunnits. Den ena hittades på en gästparkering utanför ett äldreboende i Tillberga, strax norr om Västerås. Den andra hittades i fredags i Möklinta i Sala kommun efter tips från allmänheten.

Jonas Rickeborn säger att polisen fortsatt är mycket intresserade av iakttagelser, dels runt området där fordonen försvann, dels vid de båda platserna där de sedan hittades.

– Utredningen fortsätter och vi tar tacksamt emot tips.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons