Annons

Forskning: Singelmammor står högt i kurs

Ensamstående kvinnor med barn har lättare att hitta en partner än de utan barn. Det visar ny forskning från Universitetet i Bergen i Norge.
Relationer • Publicerad 1 december 2019
Enligt den norska studien har ensamstående mammor lättare att hitta ny partner än kvinnor utan barn. Arkivbild.
Enligt den norska studien har ensamstående mammor lättare att hitta ny partner än kvinnor utan barn. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Studien där 2 404 singelstudenter ingick har överraskat då tidigare forskning har visat motsatsen. Men nu tror forskarna att attityder gentemot ensamstående mammor kan ha förändrats.

– Detta ruckar uppfattningen att det är lätt för män att hitta en ny partner om de har barn, men inte för kvinnor, säger Eilin K Erevik, docent vid institutet för socialpsykologi i Bergen, till mediebolaget NRK.

Annons

Vidare säger Erevik att forskningen visar att kvinnor med barn generellt letar efter saker hos en potentiell partner som de utan barn inte gör, att konkurrensläget därför skiljer sig åt. Hon tror också att en faktor kan vara att ensamstående föräldrar har större behov av en partner.

Forskningen har publicerats i Evolutionary Psychological Science.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons