Annons

Stormen slår till – Öresundsbron avstängd

Nu har blåsten dragit in i de södra delarna av landet. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm, och tågtrafik, färjor och vägar påverkas.
På söndagskvällen stängdes flera broar av efter olyckor.
Väder • Publicerad 9 februari 2020
Öresundsbron stängde vid 21-tiden på söndagskvällen.
Öresundsbron stängde vid 21-tiden på söndagskvällen.Foto: Johan Nilsson/TT
Rejäl blåst vid Centralstationen i Malmö när stormen drog in över södra Sverige på söndagseftermiddagen.
Rejäl blåst vid Centralstationen i Malmö när stormen drog in över södra Sverige på söndagseftermiddagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett stormfällt träd röjs undan efter att en personbil kört in i det på söndagskvällen. Ingen person skall ha skadats i olyckan.
Ett stormfällt träd röjs undan efter att en personbil kört in i det på söndagskvällen. Ingen person skall ha skadats i olyckan.Foto: Johan Nilsson/TT

Klass 2-varningen för storm gäller Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. Även resten av de södra delarna av landet kommer att få känna på mycket hårda vindar.

Trafiken på en rad tågsträckor som inte är säkrade för fallande träd hade ställts in på förhand. Dessutom fick tågen mellan Eksjö och Nässjö ställas in.

Annons

– Det är fyra tåg som drabbas när sträckan stängs av dygnet ut. Det har blåst ner flera träd på spåret, förklarar Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Nedfallna träd har drabbat många vägar i de södra och västra delarna av landet.

– Det är en del problem med det, men Trafikverket är ute och tar hand om det. Det är mycket att göra men det var vi beredda på, säger Thomas Johansson.

Beredskap för broar

Det finns beredskap för att stänga de stora broarna för vägtrafik. Extra koll hålls på läget för Öresundsbron, Uddevallabron, Älvsborgsbron och Ölandsbron. Av dessa har både Öresundsbron och Uddevallabron tvingats stänga.

Även Angeredsbron har stängts av. Där har ett lastbilssläp vält, och det går inte att bärga släpet på grund av stormen. Senare under kvällen inträffade även en lastbilsolycka på Tjörnbron, som stängts av.

– Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg dit, men jag gissar att läget är samma som vid Angeredsbron, att det inte går att bärga på grund av vädret, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Storm över västkusten

På söndagskvällen registrerar SMHI:s stationer längs västkusten vindstyrkor på 28–30 meter per sekund, alltså storm.

– Det blåser på rätt bra, och vi väntar oss att vinden tilltar och kulminerar någon gång mellan nio och elva i kväll, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Även över land blåser det rejält, exempelvis blåste det tidigt på söndagskvällen 22 meter per sekund vid Landvetter. Östkusten har också det rejält blåsigt, med 24 meter per sekund på Gotland. I Stockholm väntas vindhastigheter på 21–24 meter per sekund.

– Blåsten kommer att börja avta långsamt under natten, först i väst. Det dröjer längre innan det avtar över Gotland, det sker först på morgonen, säger Marcus Sjöstedt

Annons

Det regnar rejält över Norrlandskusten, regn som faller på kalla vägar och därmed kan skapa halka framåt måndagen. SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka över Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Varning för lågt vatten

Stormen påverkar också vattenståndet. SMHI har utfärdat varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet ända upp i Bottenviken. Enligt SMHI:s oceanograf, Josefina Algotsson, pressar vinden upp vattnet så att det stiger rejält i norr. I södra Östersjön och Bälten blir det tvärtom, där sjunker vattenståndet, och SMHI varnar för lågt vattenstånd.

Ovädret hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen inte fått något namn.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons