Annons

Dött lopp mellan tre partier i Irlands val

Parlamentsvalet i Irland verkar sluta i ett dött lopp mellan de tre ledande partierna.
Vallokalsundersökningar visar att de tre fick 22 procent vardera.
Småpartiers inflytande och utdragna förhandlingar väntar.
Irland • Publicerad 8 februari 2020
Premiärminister Leo Varadkar, i mitten, med partikamrater från Fine Gael inför lördagens val.
Premiärminister Leo Varadkar, i mitten, med partikamrater från Fine Gael inför lördagens val.Foto: Brian Lawless/PA/AP/TT
Irlands huvudstad Dublin är fylld av porträtt på hugade parlamentsledamöter. På lyktstolpen närmast sitter Jim O'Callaghan, som hoppas bli justitieminister om hans högerliberala Fianna Fáil vinner valet.
Irlands huvudstad Dublin är fylld av porträtt på hugade parlamentsledamöter. På lyktstolpen närmast sitter Jim O'Callaghan, som hoppas bli justitieminister om hans högerliberala Fianna Fáil vinner valet.Foto: Peter Morrison/AP/TT
Conor Murphy är finansminister i den regionala regeringen i Nordirland, men har också dragits in i valkampen i Republiken Irland. Motståndarna kräver att Sinn Féin-politikern Murphy avgår för sina uttalanden om en mördad 21-åring. Arkivfoto.
Conor Murphy är finansminister i den regionala regeringen i Nordirland, men har också dragits in i valkampen i Republiken Irland. Motståndarna kräver att Sinn Féin-politikern Murphy avgår för sina uttalanden om en mördad 21-åring. Arkivfoto.Foto: Brian Lawless/PA/AP/TT
Valaffischer på en lyktstolpe i Dublin i samband med lördagens parlamentsval, där premiärminister Leo Varadkar (på affischen) hoppas bli omvald.
Valaffischer på en lyktstolpe i Dublin i samband med lördagens parlamentsval, där premiärminister Leo Varadkar (på affischen) hoppas bli omvald.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Vallokalsundersökningar klockan 23 svensk tid, just när vallokalerna stängt, visar att en politisk rysare väntar.

Fine Gael med 41-årige partiledaren och nuvarande premiärministern Leo Varadkar får 22,4 procent, medan högerliberala Fianna Fáil får 22,2 procent och vänsternationalistiska Sinn Féin får 22,3 procent, rapporterar Reuters.

Annons

Valdeltagandet sades vara relativt högt, trots hot om stormväder och en viktig landskamp mot Wales i rugby.

Public servicebolaget RTE, som står för vallokalsundersökningen, konstaterar förstås att den statistiska avvikelsen är sådan att det preliminära resultatet i praktiken innebär att samtliga tre partier för närvarande är på samma nivå.

Nu väntar politiska bedömare på hur det går för Gröna partiet, Labour och nykomlingen Socialdemokraterna, vars stöd avgör den fortsatta politiska diskussionen. Enligt vallokalsundersökningen får Gröna partiet närmare 8 procent, Labour 4,6 procent och Socialdemokraterna 3,4 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons