Annons

Stockholms stad lade ned krans för terroroffer

Med en stillsam kransnedläggning på trappan vid Sergels torg hedrade Stockholms stad terrorns offer, på tvåårsdagen av dådet på Drottninggatan då fem personer dödades och många skadades.
Brott • Publicerad 7 april 2019
En krans och blommor har lagts i trappan vid Sergels torg för att hedra offren för terrordådet på Drottninggatan för två år sedan.
En krans och blommor har lagts i trappan vid Sergels torg för att hedra offren för terrordådet på Drottninggatan för två år sedan.Foto: Lars Schröder/TT

På plats på söndagen fanns finansborgarrådet Anna König Jerlemyr (M), förra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S). Staden valde att hålla en inofficiell manifestation i år, i väntan på att ett minnesmärke kommer på plats.

– För ett år sedan var det naturligt att uppmärksamma årsdagen på ett tydligt sätt med officiella representanter. Vi kommer att återkomma med en liknande ceremoni i samband med att minnesmonumentet står på plats. Men just i dag tror jag att det är viktigt att alla får sörja på det sätt som just de känner är naturligt, säger Anna König Jerlemyr.

Annons

Karin Wanngård var i tjänst som styrande politiker den aktuella dagen för två år sedan, och fick kasta sig in i krishanteringen. Hon glömmer den aldrig.

– Men det starkaste minnet är när vi fick reda på offrens namn och det visade sig att ett av offren var en liten flicka. Då stannade arbetet upp en stund, säger hon.

Det är ännu oklart när ett minnesmärke kommer att stå klart. Enligt Anna König Jerlemyr är det viktigt att det blir på en plats och med en gestaltning som de anhöriga upplever som värdig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons