Annons

Ericsson steg kraftigt på backande börs

Telekomjätten Ericsson var fredagens börsvinnare. Men Stockholmsbörsen som helhet avslutade den turbulenta veckan med en nedgång.
Börs • Publicerad 7 februari 2020
Ericssons vd Börje Ekholm har inte kommenterat uppgifterna om att USA skulle vilja köpa den svenska telekomjätten – som rusade på börsen. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm har inte kommenterat uppgifterna om att USA skulle vilja köpa den svenska telekomjätten – som rusade på börsen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det breda OMXS-indexet tappade 0,4 procent, ungefär i linje med de större Europabörserna. Positiva jobbsiffror från USA gav inget utslag. Vinsthemtagningar efter flera dagar av kraftigt stigande kurser – så sent som på torsdagen nåddes nya rekordhöjder – låg förmodligen bakom.

Men sett över hela veckan, mycket präglad av det nya coronavirusets härjningar, steg börsindex ett par procent.

Annons

Det stora undantaget på fredagen var Ericsson, som steg 5,7 procent. Rusningen efter telekombolagets aktier kom efter uppgifter att den amerikanske justitieministern tycker att USA på något vis borde köpa Ericsson för att säkra teknisk kompetens på telekomområdet.

Bland de bokslutsrapporterande bolagen pendlade Skanska runt nollstrecket. Vinsten var lägre än väntat, men byggbolaget höjde aktieutdelningen. Aktien stängde på minus 0,1 procent.

Även försvarskoncernen Saab släppte kvartalssiffror, och aktien sjönk 4,1 procent. Flygbolaget SAS redovisade ny positiv passagerarstatistik, men aktien backade 0,5 procent.

De fyra storbankerna steg, Handelsbanken mest: 2,2 procent.

De europeiska storbörserna gick ned. FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt tappade 0,5 procent, medan CAC40-index i Paris backade 0,1 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons