Annons

Spelarna kritiska till tuffa OS-kvalschemat

Basketlandslaget kan skriva historia i helgen.
Men de får bara vila 17 timmar mellan de avgörande OS-kvalmatcherna mot Kanada och Belgien.
Basket • Publicerad 7 februari 2020
Lagkapten Elin Eldebrink i samspråk med förbundskapten Marco Crespi. Arkivbild.
Lagkapten Elin Eldebrink i samspråk med förbundskapten Marco Crespi. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Den 30-åriga skånskan spelade mest av alla svenskor (drygt 32 minuter) i torsdagskvällens förlust mot Japan i belgiska Oostende. Dagen därpå fanns tid att slicka såren efter nederlaget – och samla kraft inför en helg som blir något utöver det vanliga.

Sveriges basketdamer kan då för första gången någonsin nå OS. I värsta fall krävs det segrar mot både Kanada och Belgien, två matcher som spelas med bara ungefär 17 timmars vila emellan.

Annons

– Jag tycker inte att Fiba (internationella basketbollförbundet) har gjort rätt i det. Vi behöver också återhämta oss, komma på taktik och kanske vill ändra någonting. Jag tycker inte att det är helt rättvist, säger Kalis Loyd.

"Tufft upplägg"

Lagkapten Elin Eldebrink håller med:

– Det är klart att det är ett väldigt tufft upplägg för oss i och med att vi spelar så sent (20.35 på lördagskvällen) mot Kanada. Man ska få i sig mat, varva ned, återhämta sig och framför allt sova. Sedan är det lite konstigt att vi måste spela redan klockan 15 mot Belgien.

– Det är två tuffa matcher vi har och det är i princip två maxprestationer som krävs, så det är tufft.

Landslagsläkaren Houman Ebrahimi:

– Det är en spännande utmaning, men jag tror att vi kommer att klara det. Självklart hade det varit mer fördelaktigt med mer tid mellan matcherna, men nu får vi göra det bästa av de här förutsättningarna.

Spelschemat gör att Sverige får minst tid för återhämtning av de fyra lagen i OS-kvalgruppen, men precis som landslagsläkaren konstaterar är det bara att försöka gilla läget. Det är första gången sedan 1988 som landslaget OS-kvalar och för många av spelarna är det en möjlighet som kanske inte kommer tillbaka innan karriären är över.

– Det är mycket adrenalin man kör på, att vi har två matcher som kan ta oss till OS. Vi ska vara så trötta efter den sista matchen att det inte finns mer att ge. Klubbsäsonger har jag spelat i många år, men det här är matcher som man kanske bara får spela en gång i livet, säger Kalis Loyd.

Måste njuta"

Kanada slog Belgien med 61–56 i den första matchen och för Sveriges del kommer OS-hoppet leva inför söndagens avslutning mot hemmanationen, oavsett hur det går mot världsfyran Kanada.

Elin Eldebrink är inne på att Sverige måste försöka hitta den rätta känslan inför matcherna som avgör lagets OS-öde. Som gruppens minst meriterade lag fortsätter Sverige att slå ur underläge.

Annons

– Man känner att de här matcherna är väldigt viktiga, men samtidigt ska vi försöka njuta av att vi faktiskt är här och får spela de här matcherna, mot riktiga världsnationer, säger den 32-åriga lagkaptenen, som hoppas att laget kan höja sig efter förlusten mot Japan.

– Vi måste njuta och inte sätta för hög press på oss själva. Jag är övertygad om att vi kommer vara bättre mot Kanada.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons