Annons

Spänt läge efter våldsam natt i Hongkong

På flera universitetsområden i Hongkong är läget spänt efter våldsamma sammandrabbningar på tisdagen som fortsatte över natten.
Vandaliserande aktivister har bland annat mötts av polisens tårgas och gummikulor.
Hongkong • Publicerad 13 november 2019
Studenter använder paraplyer som skydd under sammandrabbningar med polis vid Chinese University i Hongkong på tisdagen.
Studenter använder paraplyer som skydd under sammandrabbningar med polis vid Chinese University i Hongkong på tisdagen.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Gatstenar, cyklar och soffor har placerats ut för att blockera flera av Hongkongs vägar under natten. En syn som numera inte är ovanlig för invånarna i ett av världens största finansiella nav.

Aktivisternas nya strategi för protesterna, som kallas "blomma överallt", inleddes i början av veckan. Tanken är att små grupper ska rikta in sig på så många delar av staden som möjligt för att orsaka störningar och sätta press på polisens resurser.

Annons

Flera skolor och köpcentrum hålls stängda på onsdagen. Tunnelbanan, som i vanliga fall används dagligen av mer än hälften av Hongkongs 7,5 miljoner invånare, har stängt flera linjer på grund av vandalisering.

Under tisdagen varnade polisen för att staden är "på randen till total kollaps".

Fram till den här veckan har aktivisterna till stor del koncentrerat sina protester till kvällar och helger. I måndags förvärrades den spända stämningen efter att en obeväpnad 21-årig aktivist skjutits av en polis. Han uppges vara kritiskt skadad.

Inledningsvis var syftet med protesterna att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar, men nu ställer demonstranterna även krav på ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Kina har svarat med varningar om att landet är berett att gå längre för att införa säkerhetsåtgärder i Hongkong.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons