Annons

Spanska regeringen vill hjälpa Greta Thunberg

Spaniens regering erbjuder sig att hjälpa den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg med resan till klimatmötet COP25 i Madrid.
Spanien • Publicerad 2 november 2019
Spanien vill gärna hjälpa klimataktivisten Greta Thunberg med resan från Nordamerika till Madrid och klimatmötet där i december. Arkivbild.
Spanien vill gärna hjälpa klimataktivisten Greta Thunberg med resan från Nordamerika till Madrid och klimatmötet där i december. Arkivbild.Foto: Melissa Renwick/AP/TT

"Kära Greta, det vore storartat att få dig hit till #Madrid", skriver den spanska klimat- och miljöministern Teresa Ribera på Twitter rapporterar tidningen El País.

Mötet skulle egentligen hållas i Chile mellan den 2 och 13 december. Men den chilenske presidenten Sebastian Piñera meddelade i veckan att landet avsäger sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter i landet.

Annons

Spanien erbjöd sig snabbt att ta över mötet på samma datum.

Bad om goda råd

Det tvära kastet har ställt till det för Greta Thunberg som i slutet av augusti nådde New York efter två veckors seglats. Sedan dess har hon bedrivit klimataktivism i Nordamerika och hade siktet inställt på att fortsätta i Sydamerika med COP25 som höjdpunkt.

"Det har visat sig att jag har rest över halva jorden åt fel håll", skrev hon på Twitter efter fredagens besked om ny mötesort.

"Nu behöver jag hitta ett sätt att korsa Atlanten i november... om någon kan hjälpa mig med transport så skulle jag bli mycket tacksam", fortsatte svenskan som av miljöskäl inte flyger.

Öppnar för kontakt

Den spanska regeringen sträcker ut handen till henne via Teresa Ribera:

"Du har gjort en lång resa och hjälpt oss alla med ökat omsorg, öppnade sinnen och stärkt handling. Vi skulle väldigt gärna vilja hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka. Villig att komma i kontakt för att göra det möjligt."

Det framgår inte av ministerns erbjudande vilken typ av resa som skulle kunna vara aktuell.

Ännu på lördagskvällen hade Greta Thunberg inte på sociala medier kommenterat den spanska inviten.

FN:s klimatkonferens COP är det årliga mötet mellan parterna i FN:s ramkonvention om klimatförändring. Konferensen i Madrid blir den 25:e i ordningen.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons