Annons

Spanien avgjorde sent – vidare med full pott

Per Johanssons Montenegro var tre sekunder från att ta poäng mot Spanien i handbolls-VM.
Då avgjorde Alexandrina Cabral med sitt 27–26-mål och därmed går Spanien vidare till mellanrundan mot Sverige med maximala fyra poäng.
Även Tomas Rydes Rumänien är vidare efter en rysare.
Handboll • Publicerad 6 december 2019
Montenegros svenske förbundskapten Per Johansson och hans lag föll tungt mot Spanien. Spanien avgjorde tre sekunder före full tid och vann därmed grupp C.
Montenegros svenske förbundskapten Per Johansson och hans lag föll tungt mot Spanien. Spanien avgjorde tre sekunder före full tid och vann därmed grupp C.Foto: Janerik Henriksson/TT

Uddamålssegern mot Montenegro gör att Spanien gick obesegrat genom grupp C och har med sig fyra poäng när gruppen nu ska korsas med Sveriges grupp D i mellanrundan av handbolls-VM.

Montenegro, som tränas av den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson, har två poäng med sig till nästa fas av turneringen.

Annons

Montenegros favoritläge verkar vara att ligga under, hämta ikapp och gå förbi, men sedan har laget svårt att stänga igen matcher. Mot både Ungern och Rumänien har Balkanlaget vunnit med uddamålet.

"Var tufft"

Mot Spanien såg det länge ut som att historien skulle upprepas. Montenegro hämtade ikapp till 14–14 i paus och såg sedan ut att koppla ett grepp som segern, men med tio minuter kvar att spela var Spanien ikapp.

Under slutfasen av matchen var spanjorskorna i ledning med tre bollar, men med en minut kvar att spela var ledningen nere i ett mål och med 15 sekunder kvar att spela var det kvitterat.

Då lyfte Spaniens vänsternia Alexandrina Cabral från golvet och skickade in segermålet fram till 27–26 – med tre sekunder kvar att spela.

– Det var tufft. Vi hade ju ett jättegrepp med 23–19, med i och för sig långt kvar att spela, säger Per Johansson.

– Vi tappar det helt. Det var extremt den här gången. När de leder med tre gör vi en jättebra finish och kvitterar med 20 sekunder kvar. Det var tufft. Men Gud ger och tar. Vi har två uddamålssegrar som vi ska vara rätt nöjda över, men en poäng till hade ju varit super, fortsätter han.

Johansson menar att Rumänien kommer skaka av sig förlusten.

– Två poäng för oss är ändå bra. Det var tufft i dag, men vi har en bra chans mot alla de här tre lagen vi får möta nu.

Rumänien vidare

Även Rumänien – som tränas av den tidigare svenske förbundskaptenen Tomas Ryde – är klart för mellanrundan efter en rysare mot Ungern. Det vinnande laget skulle knipa tredjeplatsen i gruppen och efter ett straffkast i slutsekunderna vann rumänskorna med 28–27.

Rumänien får dock inte med sig några poäng till mellanrundan.

Annons

Sverige spelar just nu gruppfinal mot Ryssland och vinnaren i den matchen går vidare med fyra poäng. Förloraren får nöja sig med att starta mellanrundan med två poäng.

Om Sverige vinner grupp D väntar trean i grupp C – Rumänien – på söndag. Om Blågult blir tvåa står Spanien för motståndet.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons