Annons

Southgate: Rasismskandalen förde oss samman

Skandalmatchen mot Bulgarien chockade fotbolls-Europa.
Englands förbundskapten Gareth Southgate menar dock att de rasistiska tillmälena som riktades mot flera av spelarna kan ha svetsat samman "Three lions".
Fotboll • Publicerad 7 november 2019
Gareth Southgate i EM-kvalmatchen mot Bulgarien. Arkivbild.
Gareth Southgate i EM-kvalmatchen mot Bulgarien. Arkivbild.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

England vann EM-kvalmötet i Sofia den 14 oktober med 6–0. Men allt fokus efteråt var på händelserna på läktarplats. Matchen avbröts vid två tillfällen på grund av att delar av den bulgariska publiken riktade rasistiska tillmälen mot engelska spelare, dessutom var det flera åskådare som gjorde apljud och nazisthälsningar.

Men enligt förbundskaptenen Gareth Southgate kan händelserna alltså ha stärkt England.

Annons

– Jag är säker på att vilket lag som helst som går igenom en liknande situation kommer att svetsas samman. Sättet som spelarna pratade med varandra under veckan och sättet som de stod upp för varandra under matchen... Det är ingen situation vi någonsin vill vara med om igen och det är ingenting vi ser tillbaka på med någon glädje, säger Southgate till Sky Sports.

– Men det bästa vi kan göra, när det handlar om att skicka ett budskap till resten av världen, är att fortsätta att jobba som vi gör.

Efter skandalmatchen valde både den bulgariske förbundskaptenen Krasimir Balakov och förbundets ordförande Borislav Mihajlov att avgå. Bulgarien straffades med en match utan publik och dryga böter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons