Annons

Skärpt läge i Kashmir efter indiskt beslut

Premiärminister Narendra Modi lyfte fram beslutet att minska självstyret i indiska Kashmir som ett sätt att ena landet under sitt tal på Indiens självständighetsdag.
Samtidigt rapporteras om stridigheter vid gränsen som löper genom det omstridda området.
Indien/Pakistan • Publicerad 15 augusti 2019
Indiens premiärminister Narendra Modi under sitt tal i New Delhi.
Indiens premiärminister Narendra Modi under sitt tal i New Delhi.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Modi sade att upphävandet av artikel 370 i regeringsdekretet, som garanterat Kashmir särskild status, var en av flera banbrytande beslut efter att hans hindunationalistiska BJP segrat i parlamentsvalet i maj.

– I dag kan Indien med stolthet säga: Ett land – en konstitution, sade han inför anhängare i sitt tal vid det historiska röda fortet i Delhi på torsdagen.

Annons

Modi sade att det behövdes ett nytänkande efter sju decenniers misslyckande med att garantera stabiliteten i Kashmir, där tusentals människor dött de senaste 30 åren.

Döda vid gränsen

Sedan stora delar av självstyret drogs tillbaka har Indien utökat sin militära närvaro i delstaten och telefonnät och andra kommunikationer har stängts ned.

Samtidigt uppger en talesperson för Pakistans försvarsmakt att fem indiska soldater och tre pakistanska soldater dödats i en skottväxling vid gränsen som löper genom Kashmir. Det är en av de dödligaste stridigheterna mellan de båda länderna i år. Indien dementerar dock att indiska soldater dödades i samband med händelsen.

Säkerhetsrådet möts

Modi sade också i sitt tal att en ny militär befattning kommer att tillsättas för att bättre kunna koordinera den indiska armén, marinen och flygvapnet. Försvarsexperter har efterlyst en sådan befattning sedan 1999, då Indien var nära att gå i krig med Pakistan om Kashmir.

– För att ytterligare skärpa koordinationen mellan styrkorna vill jag tillkännage ett viktigt beslut. . . Indien kommer att få en försvarschef, sade Modi.

Under fredagsmorgonen lokal tid i New York kommer FN:s säkerhetsråd att hålla ett möte om läget i Kashmir. Mötet hålls bakom stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons