Annons

SMHI varnar för snö – upp till 20 centimeter

Kraftigt snöfall, regn och hårda vindar – SMHI varnar för ostadigt väder runtom i landet i dag. I Jämtland och Västernorrland väntas snötäcket bli upp till 20 centimeter och i västra Svealand är risken för halka stor när vägarna fryser till.
Väder • Publicerad 8 december 2019
Snö kommer falla över mellersta Sverige under andra advent. Bilden är tagen i Stockholm i slutet av november.
Snö kommer falla över mellersta Sverige under andra advent. Bilden är tagen i Stockholm i slutet av november.Foto: Fredrik Sandberg/TT

SMHI utfärdar snövarningar i flera län i mellersta Sverige. Under söndagen väntas ett nederbördsområde svepa norrut över Sverige – från västkusten, där det faller i form av regn, och upp över Svealand och södra Norrland i form av snö.

– Det kan bli stora mängder snö, säger Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons

Örebro, Värmland och Gävleborgs län kan få fem–-tio centimeter snö, och Dalarna kan komma att täckas av uppåt 15 centimeter snö.

I delar av Jämtland och Västernorrland kan snötäcket bli så djupt som 20 centimeter.

SMHI:s varningar är av klass 1, den lägre varningsklassen, vilket innebär besvärligt väder. På sina håll kan det även bli halka på vägarna, framförallt i västra Svealand där snön väntas smälta framåt söndagskvällen.

– Det kan komma att frysa till på vägarna, säger Henrik Reimer på SMHI.

Boende i Stockholmsområdet kan räkna med plusgrader och regn medan södra Sverige ser ut att få en blåsig söndag med hårda vindar.

Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta även i början av nästa vecka. Undantaget är tisdagen som blir kall, klar och nederbördsfri i stora delar av landet innan nästa nederbördsområde drar över Sverige på onsdagen och ger regn i söder och snö i norr.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons