Annons

Nobelpriset delades ut – 97-åring stal showen

Den 97-årige kemipristagaren John B Goodenough från USA – den hittills äldste i Nobelhistorien – applåderades med särskild värme under prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Allt gick som planerat under den högtidliga ceremonin, även vid utdelningen av priset till den kontroversiella litteraturpristagaren Peter Handke.
Nobel • Publicerad 10 december 2019
John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi av kung Carl Gustaf vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.
John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi av kung Carl Gustaf vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pristagarna i de vetenskapliga disciplinerna och i litteratur tog som vanligt emot medaljer och diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand, som satt i scenens ena hört tillsammans med drottning Silvia och kronprinsessparet.

I sitt inledningstal gjorde Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, en klar markering mot dem som inte vill ta in de vetenskapligt väl belagda slutsatserna om människans negativa påverkan på klimatet. Han talade också om vikten att försvara den vetenskapliga friheten.

Annons

Enligt Alfred Nobels önskan ska fysikpriset delas ut först. Årets pristagare är James Peebles, Michel Mayor och Didier Queloz.

Peebles får halva priset för "teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och Mayor och Queloz belönas för ”upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”.

Rullade fram

Kemipriset går till tre forskare för utvecklingen av litiumjonbatteriet, som driver mobiltelefoner, elbilar och möjliggör förnybara energikällor.

Pristagarna heter John B Goodenough, M Stanley Whittingham och Akira Yoshino.

– Deras upptäckter har lett till en avsevärd förändring av vårt samhälle, sade professor Mats Larsson som presenterade pristagarna och deras upptäckter.

Den ålderstigne John B Goodenough mottog sitt pris sittande i rullstol, tackade kungen när priset överlämnades, och fick varma applåder av gästerna i publiken och ledamöterna på scenen.

Unik litteraturdubbel

Nobelpriset i medicin (eller fysiologi) delas mellan William G Kaelin, Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång”.

I år blev det en unik utdelning av två litteraturpris eftersom fjolårets pris ställdes in efter kontroverserna inom Svenska Akademien. Nu fick den polska författaren Olga Tokarczuk litteraturpriset för 2018, och akademiledamoten Per Wästberg avslutade sitt tal på polska som enligt polska journalister på plats var både fullt begriplig och välartikulerad.

– Polsk litteratur lyser över Europa. Flera Nobelpristagare och nu en diktare i världsklass, sade Wästberg i sitt presentationstal.

Flera bojkottade

Olga Tokarczuks pris är kontroversiellt i Polen. Än mer så är 2019 års litteraturpristagare Peter Handke i flera andra länder.

Annons

Turkiets, Albaniens och Kosovos ambassadörer bojkottade Nobelceremonin på grund av Handkes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavien på 1990-talet. Men när priset delades ut reste sig samtliga i salen ur sina stolar för hedra honom, och salen fylldes med applåder.

Till sist var det dags för ekonomipriset, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det officiella namnet lyder. Mottagarna är Abhijit Banerjee och Esther Duflo – som är ett gift par – samt Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”. Banerjee var den enda av de manliga pristagarna som klädde sig i andra högtidskläder än smoking eller frack, i stället bar han en sammetsliknande jacka med ett kjolliknande tyg runt benen.

Längst fram i publiken fanns representanter från regering och riksdag. Lite längre bak på första parkett fanns pristagarnas familjer, och där syntes som alltid tårar av glädje och stolthet.

Tidigare på dagen delades Nobels fredspris ut i Oslo.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons