Annons

Smygstart för nytt EU-parlament

Med Silvio Berlusconi som ålderman har det nyvalda EU-parlamentet samlats för första gången.
På onsdagen väntar val av ny talman.
EU • Publicerad 2 juli 2019
Brexitpartiets Nathan Gill tar en selfie tillsammans med Italiens Silvio Berlusconi under EU-parlamentets samling i Strasbourg.
Brexitpartiets Nathan Gill tar en selfie tillsammans med Italiens Silvio Berlusconi under EU-parlamentets samling i Strasbourg.Foto: Fredrik Persson / TT

Tisdagens startsittning i Strasbourg var av det mer anspråkslösa slaget. Enda punkten på dagordningen var att utse rösträknare inför onsdagen olika omröstningar om framför allt en ny talman.

Desto mer engagerat var det samtidigt utanför parlamentsbyggnaden i Strasbourg där upp till 10 000 personer samlats för att demonstrera sitt stöd för de katalanska politikerna Oriol Junqueras och Carles Puigdemont. Duon har valts in i EU-parlamentet, men hittills inte släppts in, då den ena befinner sig i spanskt häkte och den andra i landsflykt efter att ha varit pådrivande i Kataloniens strävan för självständighet.

Annons

Även de mest utträdessugna brittiska EU-parlamentsledamöterna i Brexitpartiet passade på att demonstrera, genom att vända sig om när EU-hymnen spelades i plenisalen.

Det nya EU-parlamentet har 751 ledamöter, men kommer att bantas till 705 när – och om – Storbritannien lämnar EU. Yngst i parlamentet är 21-åriga danskan Kira Marie Peter-Hansen från Sosialistisk Folkeparti. Äldst är Italiens 82-årige förre premiärminister Silvio Berlusconi, som fortsatt representerar sitt egna högerparti, Heja Italien.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons