Annons

Smitta stänger Lundsbergs internat

Infektion av shigellabakterier, som kan orsaka dysenteri, stänger internatskolan Lundsberg i Värmland. Men när den tillförordnade rektorn Peter Morfeldt pratade med Nya Wermlands-Tidningen blev den farliga smittan en "vanlig maginfluensa".
Hälsa • Publicerad 13 december 2019
Spridning av shigellabakterier har tvingat internatskolan Lundsberg att stänga i förtid inför jullovet.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är Nya Wermlands-Tidningen som berättar att en magsjukdom tvingat internatskolan Lundsberg i Värmland att stänga inför julledigheten i förtid.

– Det är inget allvarligt, en vanlig maginfluensa med kräkningar och diarréer. Men eftersom det stora flertalet av våra 238 elever bor på internat tycker vi att det är bättre att de får åka hem, säger den tillförordnade rektorn tillika skolchefen Peter Morfeldt till tidningen.

Annons

Men enligt uppgifter till TT är det ingen "vanlig maginfluensa" som härjar på skolan. I stället handlar det om shigellabakterier som kan orsaka svåra diarréer och klassas som en allmänfarlig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Smittan kan också ge upphov till dysenteri, tidigare kallad rödsot.

Smittskyddsläkaren i Värmland, Ingemar Hallén, bekräftar – så småningom – att det handlar om spridning av shigellabakterier på skolan, och inte en "vanlig maginfluensa".

– Jag tycker man ska prata klartext. De här bakterierna kan orsaka mycket svår sjukdom, framför allt svåra diarréer. Smittan klassas som en allmänfarlig sjukdom och är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, säger han till TT.

Det var på hans inrådan som skolan stängde.

– Alla elever och föräldrar är informerade och alla med symtom har fått behandling. Provtagning har också skett, säger Ingemar Hallén.

Hur smittan kom till skolan är det ingen som vet. Bakterierna kan ha förvärvats utomlands, eller så kan smittan kommit med livsmedel.

– Vi vet inte, helt enkelt. De här bakterierna sprider sig ganska lätt, framför allt om man lever nära inpå varandra som man gör på ett internat, säger Ingemar Hallén.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons