Annons

Smärtfri Blomstrand jagar VM-formen

Hon spelade handboll med en smärtande höft i nästan fem år.
Till slut tvingades landslagsstjärnan Hanna Blomstrand lägga sig på operationsbordet.
Handboll • Publicerad 5 december 2019
Sveriges högernia Hanna Blomstrand jagar efter VM-formen i Japan. I dag väntar Argentina och Blågult kan då ta fjärde raka segern i mästerskapet.
Sveriges högernia Hanna Blomstrand jagar efter VM-formen i Japan. I dag väntar Argentina och Blågult kan då ta fjärde raka segern i mästerskapet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Högernian Hanna Blomstrand har startat i Sveriges tre första matcher i handbolls-VM i japanska Kumamoto, men söker fortfarande VM-formen.

Förklaringen är enkel. I maj opererade hon sin smärtande höft och var tillbaka i matchspel i början av oktober.

Annons

– Det är klart att jag inte har presterat på den här nivån på en lång tid och det är annorlunda. Jag måste vänja mig, men rent smärtmässigt känns det bra och det är skönt, säger Blomstrand.

"Jättefrustrerande"

Inför dagens möte med Argentina är facit två mål och två framspelningar.

– Jag hade velat prestera mycket bättre och få det att klaffa, men nu sitter inte tajmningen som den ska och det är såklart jättefrustrerande, säger Blomstrand, som slog igenom på allvar i landslaget när Sverige gick till VM-semifinal i Tyskland 2017.

Hennes smärtande höft började göra sig allt mer påmind efter fjolårets EM i Frankrike i december. Till slut gick det inte längre. Ett halvår senare tvingades Köpenhamnsspelaren lägga sig på operationsbordet.

– Det var inget val för mig utan det var den enda tänkbara möjligheten för att jag skulle kunna fortsätta att spela.

Egentligen har Blomstrand levt med smärtor i varierande grad ända sedan hon var 17 år.

– Jag har en spelstil som är väldigt självoffrande och då offrar jag väl kroppen ibland.

Under hösten slog en naprapat larm om att många handbollstalanger spelade med långtidsskador under Sverigecupen, vilket exempelvis Aftonbladet rapporterat om.

"Klokaste valet"

TT: Känner du igen den bilden att många unga spelar med långtidsskador?

– Jo, men det tror jag. Framför allt de som är väldigt motiverade och tävlingsinriktade, då är det enkelt att bara köra på, säger Blomstrand.

Annons

Sin egen höftskada beror på att hon fallit i golvet på fel sätt under egentligen hela sin karriär. Blomstrand framhåller dock att det är svårt att avgöra när man ska lägga sig på operationsbordet – för det är en lång rehabilitering som väntar och det kan stoppa den personliga utvecklingen.

– Hade jag gjort det tidigare hade jag förmodligen sluppit en del smärta. Jag har ju inte gjort det klokaste valet när jag var ung. Det får jag nog erkänna, men jag vet inte om jag hade varit här i landslaget i dag om jag hade opererat mig tidigare.

"Hantera smärtan"

TT: Hur är känslan nu när du spelar?

– Det är fantastiskt. Jag uppskattar handbollen så mycket mer. Det är lager som är borta som jag inte behöver tänka eller leva med längre. Det gör ju att man helt plötsligt har överskott till att tänka handboll, tänka taktiskt och tänka det där lilla extra, som tidigare har gått åt till att hantera smärtan.

Efter tre raka segrar stormar Sverige mot VM:s mellanrunda och väntas få med sig minst två poäng dit. I dag väntar Argentina innan Blågult får ta sig an Ryssland i en gruppfinal på fredagen.

– Ryssland blir den svåraste utmaningen. Det är absolut ingenting som är omöjligt, men vi behöver nog steppa upp ett eller två steg till, säger Hanna Blomstrand.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons