Annons

Slutspurt i friidrottarnas VM-jakt

Kalle Berglund har redan ordnat sin. Men både Finnkampen och SM återstår för övriga som hoppas på en VM-biljett – samt chansen att få en inbjudan till mästerskapet.
Friidrott • Publicerad 17 augusti 2019
Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget. Arkivbild.
Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Friidrotts-VM ligger den här gången ovanligt sent på säsongen. Först i månadsskiftet september–oktober ska medaljerna i Doha i Qatar fördelas.

Det gör också att det finns flera chanser kvar att slå sig in i den svenska VM-truppen genom att klara de officiella kvalgränserna.

Annons

– Ja, de har både Finnkampen och SM på sig, säger Karin Torneklint till TT.

Finnkampen avgörs i Stockholm nästa helg, medan SM avgörs i Karlstad i månadsskiftet.

Dessutom finns ett sista halmstrå i form av en personlig inbjudan från Internationella friidrottsförbundet (IAAF), som kommer att använda rankningen för att fylla ut VM-platserna om inte tillräckligt många aktiva i en gren klarar de tuffa kvalgränserna.

Kan få inbjudan

För svensk del ligger till exempel Kim Amb (spjut), Lovisa Lindh (800 meter) och Ida Storm (slägga) bra till för en VM-plats just nu, trots att de inte klarat kvalgränserna som IAAF har satt upp.

– De har varit extremt nära att klara sina kvalgränser och ligger alla väldigt högt på sin rankning också.

– Så även om de inte kvalar direkt skulle de kunna få en inbjudan någon gång i mitten av september när inbjudningarna går ut.

VM-klara löpare

Senast att klara sina VM-kvalgränser är två 1 500-meterslöpare. Först Yolanda Ngarambe i torsdags och sedan Kalle Berglund efter sitt nya svenska rekord på 1 500 meter i Göteborg på fredagskvällen.

Berglund är inte officiellt uttagen än, men kan enligt Torneklint räkna med en biljett.

– Ja, det är klart att det där kommer att räcka, säger hon.

– Riktigt kul att vi får med två löpare till, inte minst på damsidan där vi bara hade maratonlöparna hittills.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons