Annons

Slovensk Trumpstaty förstörd i brand

Slovenien • Publicerad 9 januari 2020
En lite mer träigare version av Donald Trump, om än med den blåa kostymen, slipsen och den blonda frisyren. En misstänkt anlagd brand har nu ödelagt statyn. Arkivbild.
En lite mer träigare version av Donald Trump, om än med den blåa kostymen, slipsen och den blonda frisyren. En misstänkt anlagd brand har nu ödelagt statyn. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

En åtta meter hög staty föreställande USA:s president Donald Trump har förstörts i en misstänkt anlagd brand i det slovenska samhället Moravce.

Statyn flyttades nyligen från en närliggande ort efter att invånarna klagat på mängden turister den drog till sig. Innan den förödande branden hade den utsatts för skadegörelse genom att förses med en mustasch, som liknar den som bars av den tyske diktatorn Adolf Hitler.

Annons

Titeln "Statue of liberty" (Frihetsstatyn) till trots var konstverket varken en hyllning till den amerikanske presidenten eller USA:s demokrati. Upphovsmannen Tomaz Schlegl har sagt att han vill att hans alster ska ses som en kritik mot populistisk politik.

Han kopplar i en kommentar till branden samman den med USA:s senaste agerande i Mellanöstern. Moravces borgmästare Milan Balazic kallar skadegörelsen för en attack mot "konsten och toleransen" och lovar att ersätta statyn med ett nytt konstverk som varken är tillverkat av trä eller har USA:s president som förebild.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons