Annons

Skurar och åska – ostadigt väder att vänta

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kraftiga åskskurar i Värmlands och Örebro län. Det ostadiga vädret kan breda ut sig över landet under helgen.
Väder • Publicerad 12 juli 2019
Ostadigt väder med åskskurar är att vänta på flera håll under helgen enligt SMHI.
Ostadigt väder med åskskurar är att vänta på flera håll under helgen enligt SMHI.Foto: Johan Nilsson/TT

Under fredagseftermiddagen och kvällen har det åskat rejält i Värmland och den ostadiga luften ser ut att röra sig åt sydost under kvällen och natten. Risken för bränder i skog och mark är dessutom stor eller lokalt mycket stor i delar av södra och mellersta Sverige, samt delar av östra Norrland.

Det ostadiga vädret väntas fortsätta under helgen och kan även breda ut sig över landet.

Annons

– Även på söndag så kan det bli skurar som kan vara kraftiga med åska. Sedan är det fortsatt ostadigt med skurar i morgon och över nästa vecka också. Det kan kanske bli mer utbrett, säger Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Vädret under början av juli kanske inte är vad semesterfirarna helst hade önskat sig. Men det är egentligen inget ovanligt för årstiden.

– Att det förekommer skurar med åska i mitten av juli, det är inte något som avviker jättemycket från det normala.

Under lördagen väntas det bli 17–22 grader i söder och 15–20 grader i norr. Och temperaturen väntas ligga på för årstiden normala nivåer den närmaste tiden. Ingen supervärme att skåda med andra ord.

– Många kanske vill ha uppåt 25 grader. Det är väl inget vi ser något utbrett eller långvarigt av i den här 10-dygnsprognosen vi har nu, säger Sofia Söderberg.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons