Annons

Flera skottskadade vid protest i Nigeria

Nigerias nationalförsamling i huvudstaden Abuja har spärrats av sedan skottlossning brutit ut utanför bygganden i samband med en demonstration som urartade.
Nigeria • Publicerad 9 juli 2019
Nigerias huvudstad Abuja.
Nigerias huvudstad Abuja.Foto: 

Enligt den shiamuslimska islamiströrelsen Islamic movement of Nigeria (IMN) har dess medlemmar beskjutits av polis. Polisen har även använt tårgas mot demonstranterna.

Flera av deltagarna i manifestationen har skottskadats, enligt vittnen. Även en polis har skottskadats.

Annons

– De tog ett skjutvapen från en av (poliserna) och sköt en annan polisman som stod i närheten, berättar ett vittne.

Enligt den statliga nyhetskanalen NTA ska IMN-anhängare ha försökt ta sig in i parlamentsbyggnaden. 40 av dem har gripits, uppger polisen.

IMN genomför återkommande protestaktioner utanför parlamentet då de kräver att dess ledare Ibrahim Zakzaky, som suttit fängslad sedan 2015, ska släppas fri.

Människorättsgrupper har anklagat den nigerianska militären för att ha dödat över 300 anhängare till IMN i december 2015, samma månad som Zakzaky frihetsberövades.

I oktober i fjol dödades enligt människorättsorganisationer över 40 IMN-anhängare då säkerhetsstyrkor öppnade eld mot en folksamling i utkanten av Abuja. Militären hävdar att endast sex människor dödades och att säkerhetsstyrkorna agerat i självförsvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons