Annons

Inget erbjudande om ersättning från Iran

Anhöriga till de svenskar som omkom när ett flygplan i Iran sköts ner i januari har inte blivit erbjudna någon ersättning av Iran.
Sverige/Iran • Publicerad 3 februari 2020
Iranier håller en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran. Arkivbild.
Iranier håller en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Planet sköts ned av iranska robotar strax efter att det lyft från Teherans flygplats den 8 januari. Iran har erkänt beskjutningen men säger att den var ett misstag.

Samtliga 176 ombord på planet dödades. 17 personer var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Elva ukrainare fanns ombord och landet har erbjudits 80 000 dollar, motsvarande runt 770 000 kronor, i ersättning till varje drabbad familj.

Annons

– Det är för lite. Vi kommer att arbeta för ett större belopp, kommenterade president Volodymyr Zelenskyj erbjudandet.

Diskussioner om kompensation till de anhöriga till de som dödades pågår mellan Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien. Men UD kan inte kommentera vilken linje Sverige har angående vad som skulle kunna vara ett skäligt belopp för de anhöriga.

– Sveriges hållning har hela tiden varit att kompensationen måste vara lika för alla drabbade, säger Sara Brynedal.

Sverige trycker också "på vikten av en fullständig och transparent utredning av nedskjutningen av flygplanet" och förväntar sig iranska myndigheters samarbete, skriver UD i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons