1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kurdiska styrkor till reträtt i norra Syrien

Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR.
Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska träffa sin ryske kollega Vladimir Putin i Sotji.
Foto: AP/TT

"En kolonn med omkring 55 fordon körde in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon lämnade staden med riktning Tel Tamer", meddelade Turkiets försvarsdepartement på söndagen som också publicerade bilder på evakueringen för att stödja påståendet.

Även oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR, med bas i Storbritannien, rapporterade att SDF lämnat staden Ras al-Ain nära den turkiska gränsen.

SDF:s befälhavare Mazlum Abdi sade på lördagen att de kurdiska styrkorna skulle dra sig tillbak från en tolv mil lång remsa land i norra Syrien så fort som styrkorna tilläts lämna Ras al-Ain.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sotjisamtal

Beskedet kom inför de samtal om eldupphöret som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands ledare Vladimir ska hålla i Sotji på tisdag. Ett huvudämne blir YPG-milisens framtid.

– Vi kommer att diskutera avlägsnandet av YPG-terroristerna från våra gränser, nämligen Manbij och Kobane, med ryssarna. Vi tror att vi kan nå en överenskommelse med dem om att samarbeta i framtiden, precis som vi har gjort tidigare, säger Mevlüt Cavusoglu, Turkiets utrikesminister, på söndagen.

Överenskommelsen om eldupphör nåddes i torsdags sedan Turkiet och dess allierade syriska rebellgrupper under åtta dygn attackerat kurdiska styrkor i nordöstra Syrien. Turkiets mål är att upprätta en "säker zon" som ska sträcka sig 32 kilometer in på syriskt territorium för att sedan flytta dit cirka 2 miljoner av de omkring 3,6 miljoner flyktingar som finns i Turkiet. Kritiker har sagt att det egentligen handlar om en etnisk rensning.

Ryssland påverkar

Ett av Erdogans problem med att upprätta det Turkiet kallar "säkra zonen" är att desperata kurder släppt fram syriska regeringsstyrkor till delar av området, däribland just Manbij.

Ryssland är en av de främsta politiska och militära allierade till Syriens president Bashar al-Assad och kan påverka hans hållning.

Enligt bedömare har Ryssland fått en ledande roll i nordöstra Syrien sedan president Donald Trump valt att dra bort amerikanska militärer från området, vilket möjliggjorde den turkiska offensiven.

För de kurdiskledda SDF-styrkorna – som varit USA:s främsta allierade i kampen mot terrorrörelsen IS och där YPG är ledande kraft – var Trumps plötsliga helomvändning en katastrof.

Senast tisdag

Ankara likställer YPG med den av Turkiet, USA och EU terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan och vill få bort den. Enligt eldupphöravtalet ska kurderna senast på tisdag ha lämnat området där zonen ska upprättas.

Försvarsdepartement i Ankara uppgav på söndagen att YPG brutit mot uppgörelsen och attackerat turkiska soldater i Tal Abyad i nordöstra Syrien. "En av våra hjältemodiga kamrater dog martyrdöden och en annan skadades efter skottlossning med handeldvapen och pansarvärnsrobotar", skrev departemenet.

Läs mer

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Sport

Magnus Haglund efter vinsten mot Norrby: ”Har en tydlig strategi”

Halmstads BK hade inga problem att städa av Norrby.

Borås

TV: Försäljning av plastkassar rasar – de hoppas på Boråspåsen

Deras påse kan ersätta plastkassen: ”Vinden har vänt”

Borås

Centrumledaren vill satsa på Knalleland: ”Ska inte dö när butikerna stänger”

Viktig pusselbit nära att falla på plats när nya busslösning är på gång.

Borås

Borås: Hunden Nala ännu borta: ”Sett henne flera gånger”

Ska nu befinna sig på Kristineberg/Dammsvedjan i Borås.