Annons

Skidguide omkom i fjällolycka

En skidguide omkom i en olycka i Abiskofjällen i Norrbotten under fredagen. En förundersökning angående arbetsmiljöbrott har inletts med anledning av olyckan.
Olyckor • Publicerad 11 maj 2019
En räddningsinsats med bland annat ambulanshelikopter sändes till olycksplatsen i Abiskofjällen, där en skidguide omkom. Arkivbild.
En räddningsinsats med bland annat ambulanshelikopter sändes till olycksplatsen i Abiskofjällen, där en skidguide omkom. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Där vill man under helgen inte lämna några detaljer kring olyckan.

– Det finns en förundersökning som har inletts om arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död. Det kommer att inledas ett antal utredningsåtgärder under helgen, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Annons

Guiden, hemmahörande i ett annat EU-land, ledde en grupp som var i Kårsavagge i Abiskofjällen för heliskidåkning. Det betyder att de släpptes av på en bergstopp av helikopter för att sedan ta sig ner på skidor, skriver

Även polisen är förtegen med detaljer kring olyckan men enligt uppgifter till NSD ska guiden ha åkt över en kant och störtat utför ett stup.

Fjällräddare, polishelikopter och ambulanshelikopter skickades till platsen. Polisen hade på lördagseftermiddagen ännu inte nått anhöriga till den omkomne.

– Vi jobbar med att underrätta anhöriga, säger Maria Linné, kommunikatör vid polisen i region Nord, till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons