Annons

Skattehöjningar och besparingar i budgeten

Ekonomi • Publicerad 7 april 2019
Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårändringsbudgeten på onsdag. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårändringsbudgeten på onsdag. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor i vårbudgeten som nästa vecka presenteras av regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna, rapporterar Dagens industri.

En rad utgiftsökningar i budgeten har redan aviserats av partierna. För att finansiera satsningarna krävs besparingar i bland annat äldreomsorg och bistånd, eftersom det så kallade reformutrymmet anses vara näst intill obefintligt.

Annons

Skattehöjningarna, som uppgår till cirka till 1,3 miljarder kronor, är huvudsakligen kopplade till grön skatteväxling. Besparingarna på minst 2,7 miljarder kronor innebär bland annat skrotade bidrag till kommunerna, varav 310 miljoner skulle ha gått till äldreomsorgen. Ändrade avräkningar inom biståndsområdet ger statskassan ett tillskott på 700 miljoner kronor, skriver Di.

Finansdepartementet har bekräftat budgetsiffrorna för TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons