Annons

Skärpt straff för Picassosmugglande bankir

Den framträdande spanske bankiren ertappades när han på sin lyxjakt försökte smuggla ut en Picassomålning värderad till 26 miljoner euro.
Spanien • Publicerad 4 februari 2020
Den kände bankiren smugglade ut Picassomålningen på sin lyxjakt. Jakterna på bilden har ingenting med texten att göra. Arkivbild.
Den kände bankiren smugglade ut Picassomålningen på sin lyxjakt. Jakterna på bilden har ingenting med texten att göra. Arkivbild.Foto: Lionel Cironneau/AP/TT

Bankiren dömdes förra månaden till 18 månaders fängelse och 52,4 miljoner euro i böter, men i en oväntad vändning höjer nu rätten straffet till tre års fängelse och 91,7 miljoner i böter. Enligt utslaget sker skärpningen för att "korrigera ett misstag i straffpåföljden".

I Spanien får förstagångsförbrytare ofta villkorligt dom om strafftiden inte överstiger två år, men domstolens beslut innebär att den 83-årige bankiren nu kan få skaka galler.

Annons

Tavlan som ledde till bankirens fall – "Cabeza de mujer", eller "Kvinnans huvud" – målade Picasso i Katalonien 1906, under sin förkubistiska period.

83-åringen tillhör den berömda finansfamilj som grundade landets största bank Santander och hade tidigare sökt tillstånd om att få föra ut Picassomålningen ur landet för att sälja den via brittiska auktionshuset Christie's i London. Detta nekades emellertid av spanska myndigheter med motiveringen att verket var av nationellt intresse.

Något som alltså fick bankiren att kasta laglydigheten överbord och dra till sjöss.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons