Annons

Skådespelaren Lasse Pöysti har avlidit

Den folkkäre finländske skådespelaren och regissören Lasse Pöysti har avlidit. Han blev 92 år.
Nöje • Publicerad 5 april 2019
Lasse Pöysti somnade in fridfullt och blev 92 år gammal.
Lasse Pöysti somnade in fridfullt och blev 92 år gammal.Foto: Bertil Ericson/TT

Lasse Pöysti var en av Finlands största skådespelare och hans karriär inom teater, film och tv varade i över 70 år. Han somnade in fridfullt på torsdagskvällen, uppger hans anhöriga i ett uttalande.

För den svenska publiken är han bland annat känd för sin roll som Mumintrollet i Tove Janssons dramatisering samt i en tv-serie om den populära barnboksfiguren. Åren 1981–85 var han chef för Dramaten i Stockholm och han arbetade även med Ingmar Bergman i tv-dramatiseringar som "Hustruskolan" och "De två saliga".

Annons

Lasse Pöysti har även synts i filmer som "Picassos äventyr" och "Vita lögner" och tv-serier som "Dårfinkar och dönickar".

Pöysti föddes 1927 i Karelen i nuvarande Ryssland och slog igenom vid 13 års ålder som sonen Olli i en filmserie om Helsingforsfamiljen Suominen. På 1950-talet blev han engagerad på Lilla teatern i Helsingfors där han fick spela i svenskspråkiga uppsättningar. På teatern träffade han den finlandssvenska skådespelaren Birgitta Ulfsson, som han var gift med mellan 1952 och 1984, och på 60-talet tog paret över och drev tillsammans Lilla teatern i flera år.

Innan Pöysti pensionerade sig vid 85 års ålder kom han att spela i mer än 60 filmer och mängder av teateruppsättningar. Han ansågs kunna blanda humor med tragedi som få andra skådespelare och belönades med det finska filmpriset Jussistatyetten sju gånger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons