Annons

Ska patienter ta sopbilen till sjukhuset?

Istället för sjukresa med buss kan man ta glassbilen eller sopbilen. Tanken finns i ett förslag på hur kostnaderna för sjukresor till NÄL-sjukhuset utanför Trollhättan ska kunna minskas. Förslagen har väckt både ilska och förundran.
Samhälle • Publicerad 6 november 2019
"Din sjuktransport har kommit!". Var det ett allvarligt förslag att sjuka personer ska åka sopbil för att komma till sjukhuset? Arkivbild.
"Din sjuktransport har kommit!". Var det ett allvarligt förslag att sjuka personer ska åka sopbil för att komma till sjukhuset? Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg

En livlig debatt rasar i norra Bohuslän om sjukresor till Näl-sjukhuset, nordväst om Trollhättan. För att minska sjukresekostnaderna finns förslag på att avveckla de så kallade Rondenlinjerna, bussar som ger gratis sjukresor inom regionen, bland annat från Strömstad.

I stället ska fler sjukresenärer åka mer kollektivt, och för att ta sig till hållplatserna finns förslag på samordning med glassbilar, sopbilar eller postbilar, refererar Bohusläningen ur en rapport.

Annons

Mats Granberg (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Strömstad, säger att förslaget "inte är bra på något sätt".

– Hur kan man ens komma på tanken, säger han till tidningen.

Våldsamma protester

Artiklarna om förslaget har väckt våldsamma protester. Insändare med bestörta kommentarer har strömmat in. Och den ena insändaren är mer sarkastisk än den andra. "Har svårt att ta mig till sjukhuset då glassbilen bara kommer på lördagseftermiddag och sopbilen endast varannan tisdag morgon", skriver signaturen Multisjuk från Sotenäs.

"Ni har ju glömt mjölkbil och grisbil!", skriver en annan och fortsätter "Har de döva, blinda och känslolösa, nu också blivit totalt galna?". En annan skriver "Detta tjänstemannaförslag har väl refererats fel och är troligen ett utkast till 2020 års aprilskämt från regionen" och frågar vidare "Skall den gamle och sjuke... hänga där bak på sopbilen?".

Olycklig formulering

Eva Degerman, som är affärsområdeschef för Regionservice, försöker gjuta olja på vågorna. Hon förnekar inte att tanken finns i materialet. Men säger att formuleringen är en "framtidsspaning kring möjliga scenarier" och kallar det hela för "en olycklig formulering i en bilaga till en rapport".

"Vi vill klargöra att det inte finns något förslag om att patienter ska använda sopbilar eller postbilar för att komma till sjukhuset.", skriver hon i ett inlägg.

Hur det blir med sjukbussarna i regionen återstår däremot att se.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons