Annons

"Sjukt att vi gör varandra så här illa"

I monologen "Föddhora" spelar Lo Kauppi matbudet Terese, som hankar sig fram för småpengar samtidigt som hon försöker lämna prostitution och knark bakom sig.
Teater • Publicerad 5 november 2019
Lo Kauppi spelar huvudrollen som Tessan i enmansföreställningen "Föddhora" på Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Pressbild.
Lo Kauppi spelar huvudrollen som Tessan i enmansföreställningen "Föddhora" på Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Pressbild.Foto: Matilda Rahm/TT

Livet är hårt för Tessan. Det är inte lätt att lämna livet som prostituerad och morfinmissbrukare. Särskilt inte när alternativet som erbjuds är köra ut mat till tanter på Östermalm för 39 kronor i timmen.

– Hon åker runt med tandoori samtidigt som hon letar efter sin kompis som har blivit mördad och styckad av en torsk och hon kämpar hela tiden med att inte återfalla i att självskada sig själv med prostitution, berättar Lo Kauppi.

Skriven av Montelius

Annons

Pjäsen har premiär på Teater Brunnsgatan Fyra den 7 november och är skriven av Martina Montelius. Kauppi beskriver texten som mörk poesi med massor av humor och språklekar. Ett exempel är titeln "Föddhora" – en lek med namnet på matleverantören Foodora.

– Martina är ett geni med ord. Det är som en blandning av diskbänksrealism och poesi. Hon lyckas på något sätt beskriva det absolut mörkaste, men på ett poetiskt sätt.

Den som väntar sig en snyfthistoria väntar förgäves, enligt Kauppi. Hennes rollfigur vill hellre ringa torsken Sven som ska strypa henne med sin dotters rosa hopprep än att rätta sig efter alla förment goda välgörare.

– Hon är allt annat än politiskt korrekt och är inte sympatisk för fem öre. Tessan är skitgrov, paranoid och har tillitsproblem. Det kan finnas en drastisk humor i utanförskapet och det tycker jag att Martina har fångat.

Slag mot sexköpare

Samtidigt finns det en tydlig politisk udd, enligt Lo Kauppi. Mot män som köper sex. Mot maktstrukturer och orättvisor i samhället. Föreställningen gästas också av Merly Åsbogård, som överlevt 16 års prostitution och som berättar för publiken om olika sexköpare hon mött.

– Det är ett slag mot att det fortfarande finns människor som tar sig rätten att köpa sex av andra. Man vill både att folk ska skratta och att de ska förstå att fan vad det är sjukt att vi gör varandra så här illa, säger Kauppi.

TT: Finns inte risken att du mest predikar för redan frälsta?

– Ja så klart. Så är det alltid. Om jag skulle köra en pingpong-show på Brunnsgatan får jag kanske dit dem som jag vill förändra, men jag skulle ändå inte lyckas förändra dem. Förhoppningsvis når det igenom ändå, säger Kauppi.

– Men jag tycker också att det är fint när de som redan tycker som jag blir starkare och kan stå emot bättre. Även de redan frälsta behöver en vitamininjektion. Det finns en gemenskap i att man får skratta åt sjuka beteenden, tillägger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons