Annons

Sjöstrand: Då kanske galan spelat ut sin roll

Ingen fotbollsgala utan snackis.
Så brukar det vara – och det är så det ska vara.
Det menar Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
Fotboll • Publicerad 11 november 2019
Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer fick stor uppmärksamhet för sitt tacktal i Globen i Stockholm förra året. Arkivbild.
Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer fick stor uppmärksamhet för sitt tacktal i Globen i Stockholm förra året. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I kväll arrangeras den årliga Fotbollsgalan, där årets prestationer i svensk fotboll ska hyllas och priser till Sveriges bästa spelare ska delas ut. Men det är sällan utmärkelserna i sig får de största rubrikerna. I stället är det oftast vad som sägs och sker runt omkring dem som uppmärksammas mest.

Håkan Sjöstrand hamnade själv i händelsernas centrum förra året sedan Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer vigt sitt tacktal åt att poängtera skillnaderna för manliga och kvinnliga fotbollsspelare. Herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist visade sitt missnöje mot Svenska fotbollförbundet, inklusive generalsekreterare Sjöstrand, och sade att förbundet inte hade varit tillräckligt tydliga i kommunikationen kring sitt jämställdhetsarbete.

Räknar med drama

Annons

TT: Det blir alltid mycket snack kring galan, år efter år. Tycker du fortfarande att Fotbollsgalan fyller en funktion?

– Ja. Den dagen det slutar att snackas om galan, då kanske den har spelat ut sin roll. Vi får räkna med att det alltid blir dramatik runt omkring på något sätt, säger Håkan Sjöstrand.

I år har den stora snackisen – på förhand – varit att herrlandslaget inte kommer att vara på plats för galan på Hovet i Stockholm. I stället är Granqvist, Albin Ekdal, Victor Nilsson Lindelöf och de andra stjärnorna på Cypern och förbereder sig inför den viktiga EM-kvalmatchen borta mot Rumänien på fredag.

Spelarna kommer i stället att delta på galan via videolänk i tv-sändningen.

– Den här galan har varit ganska van att hantera olika sådana här situationer genom åren. Med tanke på att galan ligger på olika tillfällen från år till år. Ibland uppstår sådana här situationer. Vi ser, ihop med TV4, till att det kommer att bli en jättebra sändning och ett jättebra upplägg ändå, säger Sjöstrand.

Schermans tv-kupp

Under 2000-talet har både Svenska fotbollförbundet och TV4 fått utstå hård kritik för olika saker. I november 2011 klev TV4:s dåvarande vd Jan Scherman upp på scen, i en egenuttalad kupp, mitt under hyllningen av damlandslaget som hade tagit VM-brons i Tyskland.

Inför de förmodade hyllningarna av 2019 års VM-bronslag – Sveriges första VM-medalj på åtta år – framhäver Håkan Sjöstrands att strålkastarljuset ska vara riktat mot de aktiva.

– Vill vi naturligtvis att fokus ska riktas på hyllningar av de fantastiska prestationerna som våra fotbollsspelare har gjort under året, säger han.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons