Självstyrets representant: Öppna för dialog
Under onsdagseftermiddagen inleddes offensiven mot norra Syrien, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Detta sedan USA dragit tillbaka trupper från området, vilket möjliggör en framryckning.
– Det kommer att vara en katastrofal flyktingvåg och väldigt många civila kommer att drabbas, säger Shiyar Ali till TT.
Turkiets uttalade mål är att slå mot de kurdiskledda SDF-styrkorna, vars ledande kraft är den kurdiska YPG-milisen – som Ankara likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan.
"Förberett oss"
Enligt Shiyar Ali dånar artillerielden vid gränsen. Han uppger att marktrupper ännu inte satts in.
– Men det tror vi kan komma under kvällen.
Senare under kvällen kom också beskedet från det turkiska försvarsdepartementet om att marktrupperna inlett sina framryckningar.
Bedömare anser att SDF inte har en chans militärt mot Turkiet. Men Shiyar Ali säger att även självstyret har erfarna trupper i området och påpekar att Turkiet länge har aviserat att en offensiv är på gång.
– Vi har förberett oss och har kapacitet att slå tillbaka.
Likaså har civilförsvaret och sjukvården i området mobiliserats, säger han.
"Öppna för dialog"
Shiyar Ali varnar också för att civilbefolkningen kan utsättas för övergrepp, inte minst av de rebellgrupper som stödjer Turkiet.
Rådgivare i administrationen i norra Syrien sade härom dagen att det nu kan bli aktuellt med överläggningar med Ryssland och syriska regimen – något som Damaskus har lockat med.
Den turkiska offensiven är ett folkrättsvidrigt angrepp på ett grannland och alla krafter i landet borde enas för att försvara Syriens gränser, säger även Shiyar Ali.
– Vi är öppna för dialog med regimen, och det har vi haft tidigare.
Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt ser inte förhandlingar med YPG som en möjlig väg framåt. Yunt blev uppkallad till utrikesdepartementet på tisdagen med anledning av hotet om en militär insats. Han träffade då Helen Eduards som är chef för enheten för EU.
"En terrorgrupp"
Yunt säger i en intervju med SR:s Studio Ett att Turkiet ser YPG som en säkerhetsrisk för Turkiet. Den är en terrorgrupp med kontakter med PKK, fortsätter han och anser därför att insatsen är berättigad.
Han tror inte att regionen kommer att destabiliseras.
– YPG:s anhängare kan ge upp, lämna området och rädda sina liv. Annars kommer de att möta den turkiska armén – och bli besegrade. Om jag vore dem, skulle jag ge upp. Det är inte speciellt intelligent att strida mot den turkiska armén.
Ambassadören säger att Turkiet inte bekämpar kurderna, utan en liten grupp. Samtidigt säger han att området inte tillhör kurderna, utan araberna.
På frågan om vad som händer med fängslade anhängare till terrorrörelsen IS, säger Yunt att de ska gripas av den turkiska armén. Om de fängslade är svenska medborgare, så kan de sändas till Sverige om Sverige så begär.
– Annars blir de kvar i lägren, säger Yunt.
På frågan om det blir långa och blodiga strider, säger Yunt att striderna får ta så lång tid som behövs, men att de kan vara över "om en månad".