Annons

Sista fasen inledd av truppreträtt i Ukraina

Ukraina/Ryssland • Publicerad 9 november 2019
Ukrainska stridsvagnar i Donetskregionen. Arkivbild.
Ukrainska stridsvagnar i Donetskregionen. Arkivbild.Foto: Irina Gorbaseva/AP/TT

Ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska rebeller har påbörjat den sista fasen i ett militärt tillbakadragande som är tänkt att bana väg för nya fredssamtal.

– Flyttandet av trupper och vapen har påbörjats, säger en högt uppsatt företrädare för den ukrainska armén.

Annons

Tillbakadragandet från byn Petrivske i regionen Donetsk, samt tidigare truppreträtter i östra Ukraina, är ett villkor som satts för att få till stånd fredssamtal mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin.

Samtalen, där Frankrike och Tyskland ska agera medlare, har skjutits upp flera gånger men Ukrainas utrikesminister sade häromdagen att han hoppas att mötet ska kunna äga rum i Paris i november.

Sedan Zelenskyj kom till makten i maj har han försökt väcka liv i fredsprocessen för att avsluta konflikten i östra Ukraina, som krävt över 13 000 liv sedan 2014.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons