Annons

Sex terrormisstänkta häktade – tre frisläppta

Efter en lång förhandling beslutade en domstol i Köpenhamn att två personer häktas misstänkta för att ha försökt köpa pistoler och ljuddämpare som skulle användas vid terrordåd.
Därmed har sex personer häktats sedan 22 personer greps i onsdags i olika delar av Danmark för misstänkta terrorplaner.
Danmark • Publicerad 13 december 2019
Polisfordon utanför domstolen där häktningsförhandlingarna hölls i Köpenhamn.
Polisfordon utanför domstolen där häktningsförhandlingarna hölls i Köpenhamn.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT
Polisfordon utanför domstolen där häktningsförhandlingarna hölls i Köpenhamn.
Polisfordon utanför domstolen där häktningsförhandlingarna hölls i Köpenhamn.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

De misstänkta hade ett "militant, islamistiskt motiv" enligt Köpenhamnspolisen. De flesta av de 22 gripna släpptes på fri fot, men åtta personer kallades till häktningsförhandlingar i Köpenhamn.

Förhandlingarna började vid lunchtid på torsdagen och på kvällen meddelade rätten att tre personer – två 21-åriga män och en 38-årig kvinna – häktats till och med den 8 januari. De misstänks för att ha förberett sprängdåd i Danmark eller utomlands. De ska bland annat ha försökt skaffa eller tillverka sprängmedlet TATP som tidigare använts vid flera terrordåd i olika delar av världen.

15 timmars förhandling

Annons

Däremot fortsatte förhandlingarna mot fyra män och en kvinna, tills de avbröts för natten. De fem misstänks för att ha försökt köpa pistoler och ljuddämpare för att användas vid terrordåd i Danmark eller utomlands, alternativt att ha försökt finansiera vapeninköpen.

På fredagen – efter totalt 15 timmars förhandling – meddelade rätten att två män, 24 och 25 år gamla, har häktats, även de fram till den 8 januari. De övriga tre – en 28-årig kvinna och två män som är 26 respektive 21 år – släpptes.

– Rättssystemet fungerar, sade advokat Eigil Strand, som försvarar en av de frisläppta männen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Den 28-åriga kvinnans advokat, Carsten Fentz, säger att hon är skakad av att ha blivit gripen.

– Och mitt intryck är att hon inte har en aning om vad polisens uppgifter handlar om, fortsatte Fentz.

En häktad i Odense

Chefsåklagaren Sidsel Klixbüll var mer korthuggen efter maratonförhandlingen.

– Det är inga kommentarer, sade hon.

I Odense hölls häktningsförhandling på torsdagen med en nionde person, en 29-årig man. Där var sekretessbestämmelserna hårdare och ingenting är känt om misstankarna, men mannen häktades i fyra veckor.

Ingenting mer specifikt har framkommit om var eller när dåden skulle ske.

Enligt åklagarna har försöken att skaffa sprängmedel pågått under en tid fram till den 18 april i år, och därefter också under en ny period från den 4 oktober till och med gripandena på onsdagen.

Försöken att skaffa vapen ska ha pågått under en period fram till i onsdags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons