Annons

Förlorade i Cas – men Semenya vann DL

Löparstjärnan Caster Semenya förlorade kampen i Idrottens skiljedomstol, Cas.
Men om 800-metersloppet i Diamond League var hennes sista lopp på distansen avslutade hon med stil: Hon utklassade allt motstånd och vann på 1.54,98.
Friidrott • Publicerad 3 maj 2019
Caster Semenya under Diamond League-tävlingen i Doha.
Caster Semenya under Diamond League-tävlingen i Doha.Foto: Kamran Jebreili

Den sydafrikanska friidrottsstjärnan tog segern i Diamond League-premiären i Doha bara två dagar efter att hon förlorade kampen Cas om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka sin testosteronhalt.

– Det handlar om att visa världen att allt är möjligt om man tror på det, säger hon i SVT efter loppet.

Annons

Den mycket omdiskuterade domen träder i kraft den 8 maj, och tävlingen i Doha var den sista innan Semenya måste börja medicinera ned sin testosteronhalt – om hon väljer att göra det.

Semenya har nämligen tidigare sagt att hon inte tänker medicinera för hyperandrogenism. Möjligen kommer hon att övergå till att springa längre distanser i stället, eftersom Internationella friidrottsförbundets regler enbart gäller för kvinnor som tävlar på distanser mellan 400 meter och 1 mile.

Med tiden 1.54,98 och nytt världsårsbästa med fem sekunder avslutade hon i sådana fall snyggt på distansen.

– Jag fokuserar inte på det negativa. Om du försöker ställa dig framför mig, hoppar jag över dig. Jag kommer att fortsätta träna och fortsätta springa, säger hon i SVT utan att avslöja om det blir på en annan distans.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons